En slagtermester fra Svendborg har over for Folketingets Fødevareudvalg fortalt, hvordan har oplevet et besøg fra Fødevarekontrollen, og det har fået De Konservatives fødevareordfører Charlotte Dyremose på banen med krav om en redegørelse fra fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Den pågældende slagtermester slår fast, at der i Danmark er "rigtig mange gode, små

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

fødevareproducenter, som sikrer et rigt varieret udbud af produkter".

Men samtidig betragter han det danske kontrolsystem - Fødevarestyrelsen - som "en bananrepublik", der er "direkte begrænsende for mange nye fødevareproducenter":

- Politikerne skal skabe klare og forståelige regler og påse, at vi ikke får et embedsmandsværk, som betjener sig af metoder, som ikke er en retsstat værdig, skriver han til Fødevareudvalget.

Uacceptabelt

Han fortæller selv følgende om et besøg fra Fødevarekontrollen i hans egen virksomhed:

- Vi har hver gang, vi fik besøg af kontrollanterne, budt dem velkommen. Men de bliver ikke budt velkommen fremover. Jeg må indrømme at standarden denne dag under kontrolbesøget faldt uacceptabelt. Kontrollen mente nemlig, at vi snød med datomærkning. Derfor væltede man vores affaldsboks ud midt på gulvet i vores pølsemageri for at se, om man kunne finde noget kasseret emballage med datomærkning. Hvis kontrollen kunne finde brugt emballage med dato, mente de, at de havde beviset på, at vi havde mærket kødet om. Jeg tror ikke, man behøver at have meget

Artiklen fortsætter efter annoncen

forstand på hygiejne for at forestille sig, at fraskæring og emballage væltet ud i en pærevælling på gulvet, og med to kontrollanter liggende på knæ ? rodende rundt i affaldet ikke højner hygiejnen. Vi kunne så - selvom de alligevel ikke kunne finde belæg for, at der skulle været noget galt med datomærkningen - selv have besværet med at rydde op og gøre rent efter kontrollanterne...

Ingen mistanke

Dan Jørgensen forklarer, at Fødevarestyrelsens kontrol af kasseret emballage "ikke var begrundet i en mistanke, men skete som led i kontrolkampagnen - Mærkning og håndtering af kød":

- Der var således tale om en rutinemæssig kontrol, som fulgte faste procedurer, hvor håndteringen skal være hygiejnisk korrekt, og virksomheden påføres så få gener som muligt. Fødevarekontrollen kan således ikke genkende den gengivelse af forløbet af kontrollen, som beskrevet af slagtermester Jens Engstrøm, skriver ministeren.

Han kalder det "beklageligt", at slagtermesteren har følt sig dårlig behandlet og derfor nu har en mindre positiv holdning til Fødevarestyrelsens kontrol. Derfor har han bedt den lokale fødevarekontrol og Fødevarestyrelsen tage initiativ til en dialog med slagtermesteren.

Skal optræde korrekt

Dan Jørgensen erklærer sig i øvrigt enig i, at fødevareproducenter - på linje med alle andre borgere - "med rette kan forvente, at offentlige myndigheder optræder så høfligt og hensynsfuldt som muligt".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at de tilsynsførende er instrueret om at være høflige og korrekte og at udvise respekt for, at de bevæger sig på andres ejendom eller arbejdsplads:

- Når der i konkrete tilfælde opstår utilfredshed med den måde, som kontrollen er blevet udført på, kan de situationer efter min opfattelse bedst løses ved direkte dialog mellem virksomheden og fødevarekontrollen, slutter Dan Jørgensen.