Den lange arm på Torben Poulsens bjørnestærke, milliondyre og avancerede skovningsmaskine svinger rundt i luften med en lang granstamme. Så nemt som når et spædbarn håndterer en rangle. Med et par lynsnare bevægelser har den savet stammen over i fire-fem lige lange dele og smidt dem fra sig i en bunke, og snart er den finskbyggede maskine i gang med den næste stamme.

Det går stærkt herude i en privat skov syd for Ikast, hvor HedeDanmark sammen med entreprenøren, Torben Poulsen, rydder op efter det stormfald, der ramte egnen som en syngende lussing i december sidste år. Der er nok at gå i gang med. På landsplan er i størrelsesordenen én million kubikmeter tømmer blevet lagt ned, og det vestjyske område blev særligt hårdt ramt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, i det vestjyske område svarer stormfaldet nogenlunde til to års hugst, siger regionschef i HedeDanmark, Torben Hjøllund Mortensen, som tilføjer, at stormfaldet især i den første tid skabte stor uro hos skovejerne. Nogle tænkte umiddelbart, at det nok bare ville ende som flis det hele. Men når det endelig skulle være, kom stormene - den hurtige i oktober og den langvarige i december - på et heldigt tidspunkt.

- I langt de fleste tilfælde står skovejerne efter stormfaldet med masser af godt tømmer. Stormfaldet kom netop på et tidspunkt, hvor der er stor efterspørgsel og gode priser på tømmer - og endda på et tidspunkt, hvor savværkerne har været lidt underforsynede. Og faktisk var stormfaldet ikke værre, end at markedet godt kan opsuge det, siger Torben Hjøllund Mortensen, der til sammenligning nævner stormen i 1999, der kom på et uheldigt tidspunkt, hvor priserne var lave.

Fornuftigt udbytte

Generelt råder regionschefen skovejerne til ikke at lade sig gribe af panik. På denne side af sommerferien tager tømmeret ikke skade, så der er ingen hastværk. Først efter det tidspunkt kan der gå råd og insekter i tømmeret. Langt de fleste af de væltede træer har stadig rodkontakt og vil dermed bevare friskheden over en længere periode. Samtidig vil det være en mindre del af veddet, der er ødelagt, i forhold til, hvis træerne var knækkede, hvilket igen medvirker til at bevare et fornuftigt udbytte af gavntræ.

- Men vi kan se allerede nu, at vi fint kan nå at få ryddet op. Vi har femdoblet produktionen og hyret flere entreprenører til arbejdet, siger Torben Hjøllund Mortensen, der mener, at det for skovejeren handler om at få det bedste ud af situationen.

- Og det er her, HedeDanmarks skovfogeder kan komme ind i billedet med rådgivning. Men i denne situation har vi også en slags beroligende opgave, siger Torben Hjøllund Mortensen. Der er væltet tæt på 200.000 kubikmeter hos skovejere, der har et fast samarbejde med HedeDanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den bedst egnede

Noget andet er, at den store mængde tømmer stiller store krav til logistik. Først skal entreprenørerne rydde op efter en plan, der er lagt sammen med skovfogederne. Så skal tømmeret stables ved "bilfast vej". Det skal afsættes, og der skal skaffes lastbiler, skibe og togvogne.

- Det er altid en spændende proces at få det hele til at gå op. Heldigvis kan vi berolige skovejerne med, at træet nok skal bevare værdien imens, supplerer HedeDanmarks maskinskovfoged, Ole Sørensen, der også bemærker, at det er afgørende med gode entreprenører med godt materiel.

Det er her, at en mand som entreprenør Torben Poulsen, Euro Træ og hans 300-hestes finske Ponsse skovningsmaskine får stor betydning.

- Det er nok tidens bedst egnede maskine til opgaven. Jeg vil tro, at netop maskinen her betyder, at der netto bliver 15-20 procent mere til skovejeren. Den udnytter træet bedre, siger Torben Poulsen, hvilket får regionschef Torben Hjøllund Mortensen til at lyse op:

- Ja, jeg bryder mig ikke om spild. Når nu træet har brugt 50 år om at blive så stort, så er det en skam, hvis det skal ende som flis, siger Torben Hjøllund Mortensen, der kommer ind på, at håndtering af et stormfald både kræver stor teknisk indsigt af entreprenøren - og en ikke ubetydelig viden om træ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som en jagerpilot

Torben Poulsen sidder selv bag styregrejerne på maskinen.

- Jeg hørte engang om en undersøgelse, som viste, at det arbejde vi udfører her, kræver flere beslutninger hvert minut end hos en jagerpilot. Men det passer nok ikke, griner Torben Poulsen, der ved hver enkelt træ må foretage en visuel vurdering - typisk om der er råd, eller stammen er flækket - og derefter vurdere, hvor der skal skæres - og om tømmeret skal placeres i den gode bunke eller den mindre gode bunke. Det særlige er, at maskinens computer beregner hvor store mængder træ, den har håndteret dagen igennem - så skovejeren kan få en første indikation af udbyttet.

At der også kan være en vis risiko forbundet med arbejdet ved de alle - både skovfogeder, entreprenører og de ansatte.

- Oprydning efter et stormfald koster for branchen som helhed desværre alt for ofte et menneskeliv. Det har det her heldigvis ikke gjort endnu. Men det er et ekstremt farligt arbejde. Det er så afgørende, at manden på maskinen og skovfolkene på jorden holder øje med hinanden og forstår at kommunikere. Mange af de væltede træstammer kan ligge i spænd, og der kan være store kræfter på spil, når de løsnes, siger Torben Hjøllund Mortensen alvorligt, mens vi kører videre til en anden lokalitet ude vestpå, nemlig en skov, hvor Torben Poulsen og hans maskine allerede har ryddet op for nylig - og hvor hans kollega, Josef Karlsson med en udkørselsmaskine, også fra Ponsse, er i gang med at stable tømmeret sirligt ved vejen, så lastvognene kan komme og hente det.

- Prøv lige at se, hvor flot han lægger dem. Han gør det næsten for godt. Men det glæder mig, for jeg mener jo, at træ og tømmer er noget, der skal behandles med respekt. Tænk på hvor længe det har været undervejs, funderer Torben Hjøllund Mortensen.