Abonnementsartikel

EU's vandrammedirektiv rammer dansk landbrug hårdere end andre lande, og det er kun naturligt.

Selvfølgelig rammer EU's vandrammedirektiv dansk landbrug hårdere, end det rammer landbrug i andre lande. Formålet med vandplanerne er at harmonisere EU's miljømål og ikke at pege på, hvilke knapper, der skal skrues. Det vælger hvert enkelt land selv, og her står det intensive danske landbrug altså lige for.

Det siger kontorchef i EU's Generaldirektorat for Miljø, Peter Gammeltoft, til Altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hovedpresset på vandmiljøet i Danmark kommer fra landbruget, og sådan er det ikke i alle andre medlemslande. Derfor er det rigtigt, når landbruget siger, at deres kolleger ikke altid skal opfylde samme krav, men så skal andre industrier eller sektorer til gengæld gøre en indsats i stedet for, siger Peter Gammeltoft.

Massiv modstand

1. generation af vandplaner blev mødt af massiv kritik fra landbruget. Men det er bevidst, at EU presser branchen, siger Peter Gammeltoft:

- Selvfølgelig presser vi grænserne. Direktivet er jo netop blevet vedtaget for at sikre en væsentlig forbedring af vandmiljøet, og at den nødvendige indsats gøres. Men vi må også blive bedre til at forklare, hvorfor vi gør det. I den indsats ligger også et øget fokus på at forklare den økonomiske side af sagen.