Abonnementsartikel

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil inddrage supermarkederne i dialog om kastration af smågrise.

For første gang siden fødevareminister Dan Jørgensen (S) i midten af januar meldte ud, at der var store velfærdsproblemer i den danske svineproduktion, og at han ville samle landbruget, eksperter og dyreværnsorganisationer for at lave en handlingsplan, har han løftet sløret for nogle af de konkrete tiltag.

Til Fyens Stiftstidende siger ministeren, at de danske supermarkeder skal være med til at stoppe den omdiskuterede kastration af smågrise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Detailhandlen skal melde sig ind i denne snak. Det vil være meget gavnligt for processen. Landbruget siger, at der ikke er nogle, der vil aftage kød fra ukastrerede grise, men hollandske forbrugere er vel ikke anderledes end de danske.

Ifølge ministeren skal et stop for kastration foregå efter hollandsk forbillede. Her er det hver fjerde smågris, der bliver kastreret, og alt kød i kølediskene stammer fra smågrise, der ikke er kastreret.

I Holland har man på slagterierne ansat personer, der kan snuse sig frem til langt det meste af problemkødet, der kan udvikle ornelugt, hvis ikke grisene bliver kastreret.

Dermed er langt det meste af kødet i de hollandske kølediske uden ornelugt, men der er en risiko, som fobrugerne har accepteret.