Den del af forsyningssikkerhedsafgiften, der har været benævnt brændeafgiften, har længe været en politisk tabersag, som man desperat i Skatteministeriet har søgt at finde en løsning på.

Per Clausen fra Enhedslisten sagde under en debat i Folketingssalen, at "vi ved alle, at forsyningssikkerhedsafgiften intet har med forsyningssikkerhed at gøre, men ene og alene er en afgift, der skal skaffe penge i statskassen".

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Facebook har "Stop Brændeafgiften" samlet over 52.000 underskrifter ("likes"), og flere partier bag energiforliget har nærmest holdt brændeafgiften ud i stiv arm og taget afstand fra forslaget.

Derfor kommer det ikke som den store overraskelse, at skatteminister Morten Østergaard (R) nu ifølge Børsen er parat til at skrotte brændeafgiften, hvis der kan findes flertal for en anden måde at finansiere det tabte provenu på.

Pengene mangler

Forsyningssikkerhedsafgiften skulle have indbragt 2,8 milliarder kroner, men ministeren erkender nu, at høringssvarene viser, at en gennemførelse af forslaget vil give problemer, og at "der er nødt til at ske justeringer".

Der har ikke mindst været peget på, at forslaget indeholdt krav om, at træ til eksempelvis et hegn eller en carport, hvis det ikke skulle være omfattet af brændeafgiften, skulle dokumenteres med billeder af hegnet eller carporten, så myndighederne kunne kontrollere, at træet ikke blev brugt til brænde.

Ragnarok

De Konservatives energipolitiske ordfører Mike Legarth lægger over for Maskinbladet.dk ikke skjul på, at han betragter brændeafgiften som en "politisk katastrofe":

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ubegribeligt for mig, at regeringen har været så længe om at indse, at erkende, at det fremsatte lovforslag er umuligt at gennemføre. Det ville blive det glade vanvid, et administrativt helvede, et Ragnarok, hvis man skulle dokumentere eksempelvis anvendelse af træ til hegn, carport eller strøelse ved dyr med fotodokumentation, at det ikke er anvendt til opvarmning. Vi konservative har blokeret for forslaget om brændeafgiften fra "dag 1". Forsyningssikkerhedsafgiften i sig selv er en kombination af at gøre det billigere at købe grøn energi og skaffe penge i statskassen med en generel afgift på varme, siger Mike Legarth, der gerne finder de manglende penge ved at spare på de offentlige udgifter. Til gengæld er han "lodret imod" at hæve skatterne.

Hør interview med Mike Legarth her.