Abonnementsartikel

Jysk Landbrugsrådgivning i Billund har som de første nogensinde spurgt 123 landmænd om, hvor mange kroner kronvildtet koster dem i skader.

Efter en rundspørge blandt 123 landmænd, blev resultatet, at de 34 hårdest ramte landmænd havde skader på mellem 25.000 og 100.000 kroner, og at det samlede tab for de 123 landmænd løber op i mindst to millioner kroner. Det skriver dr.dk.

- De største skader er sket i marker med raps og kartofler, som kronvildtet har en særlig forkærlighed for, siger konsulent Peter Aalykke Jensen fra Jysk Landbrugsrådgivning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv hos de landmænd der ikke har haft besøg af krondyrene, kan diverse foranstaltninger for at holde dem på afstand, også løbe op i betragtelige summer. Eksempelvis indhegning af marker er en dyr løsning.

- Det er jo ikke almindelige kreaturhegn, men høje hegn, der skal til, hvis de skal have en effekt, og så kan en indhegning let løbe op i 100.000 kroner eller mere, siger Peter Aalykke Jensen.

Han afviser også at landmændene kan komme problemet til livs ved at skyde dyrene, når de kommer ind på markerne.

- De er der jo typisk når det er mørkt, og på de tidspunkter er det ikke tilladt at skyde kronvildt, siger han.

Et stigende antal krondyr

Landmændene har været nervøse i flere år på grund af det stigende antal krondyr, og derfor udvider Jysk Landbrugsrådgivning da også undersøgelsen i år, så den vil omfatte endnu flere landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Allerede nu bør undersøgelsen give anledning til at politikerne går i tænkeboks. Hvis samfundet ønsker at der skal være flere krondyr i naturen, så kan man jo godt spørge sig selv om det er rimeligt at prisen skal betales af de landmænd, som tilfældigvis bor i de områder, hvor kronvildtet foretrækker også at opholde sig, mener Peter Aalykke Jensen.