Holmer Exxact er en roeoptager med bælter foran og dobbelt hjulmontering bagtil.

Med et lavt marktryk, som skyldes en bred dækmontering bagtil og bælter foran, skiller Holmer Exxact OptiTraxx sig ud på markedet for selvkørende roeoptagere, og PowerGearPreveiw ser denne gang nærmere på den rød-hvide selvkørende roeoptager.

OptiTraxx er som sådan ikke en ny maskine. Maskinen har før kørt under navnet Agrifac OptiTraxx, men efter hollandske Agrifac og tyske Holmer begge blev opkøbt af den franske gigantvirksomhed, Excel Industri, skifter begge mærker navn til Holmer Exxact.

Navneændringen og de nye farver til roeoptagerne blev præsenteret under Agritechnica 2013 i Hannover i november måned, og i samme måned kom de nye Holmer Exxact til Danmark på et lynvisit til demonstration, og i den forbindelse så PowerGearPreveiw nærmere på Holmer Exxact OptiTraxx.

Brede og lange bælter

OptiTraxx fordeler sin vægt på kun tre ben, men det gør samtidigt, at OptiTraxx henvender sig til behovet for lavt marktryk. Maskinen er nemlig udstyret med 2,25 meter lange bælter og en bredde på 760 millimeter i for, og bagtil sidder der to tæt placerede dæk med 750 millimeter trædeflade hver.

I følge producenten giver det en mindre trædeflade på 55 procent fortilog 64 procent bagtilsammenlignet med konkurrerende roeoptagere i samme størrelse.

Hele maskinen vejer omkring 20 ton.

Enkelt opbygning

Optageren har en tankkapacitet på 18 kubikmeter, som svarer til cirka 12 ton. På roernes vej fra frontaggregatet til tanken, kan man vælge mellem fem eller seks rouletter med diameter på 1550 millimeter.

Hvis man vælger den sjette roulette, giver det en dobbelt så langvarig rengøring, da roerne dermed vil lave en S-form på vej igennem rouletterne. Hastigheden på rouletterne sættes individuelt fra kabinen.

Ringbåndet er en meter bredt og fører roerne til tanken. Aflæssehøjden er maksimalt fire meter og aflæssetiden er knap et minut.

Holmer Exxact OptiTraxx kan udstyres med to forskellige aftoppere, hvor roetoppene enten kastes ud til siden eller mellem rækkerne.

Desuden er den optager, vi kigger på i denne udgave af PowerGearPreveiw, udstyret med den nye Protech Plus aftopper, som er en nyhed. I denne aftopper er knivene ophængt i et parallelogram, og på den måde kan de arbejde op og ned over roerne og kun skære toppen af roerne, selvom der skulle være forskel på roe-størrelserne.

Styring på hver side af sædet

Den brede kabine på Holmer Exxact OptiTraxx stammer fra Claas, og i kabinen styres alle funktionerne med to joystick på hver side af føreren, når først rækkestyringen tager over igennem roerækkerne.

Kabinen er desuden udstyret med den 12 tommers EcoTronicPlus touch-terminal, hvor chaufføren finjusterer maskinens indstillinger, men filosofien i opbygningen af kabinen er, at chaufføren ikke skal justere og indstille på touch-terminalen, når først maskinen er i rækkerne - her er det nok med de to joystick.

Til højre for sædet styres start og stop for aflæsning, hastighed på bundkæde til aflæsning og justering af følsomheden i rækkestyringen.

Til venstre for rattet styres alle hæve- og sænke-indstillinger for frontaggregatet, rækkestyringen kobles til og fra, aflæsning klappes ind og ud, cruise-control aktiveres til og fra og endelig så justeres cruise-control også fra højre joystick.

Volvo under pladerne

Når man åbner de to bagplader på maskinen kommer der en sekscylindret Volvo motor frem, som opfylder de nye Tier 4 f-krav med SCR-teknologi.Motoren yder 469 hestekræfter og er på 13 liter, og da arbejdsområdet for motoren ligger inden for 1.200 til 1.500 motoromdrejninger er dieselforbruget ved optagning i følge Holmer Exxact 25 til 30 liter i timen.