LMO afholdte den 6. februar øknomikonference i fra af LMO's huse i Horsens, Viborg og Søften. Det helt store trækplaster var regnskabsresultater for 2013 for både kvæg- og svinebrug.

- Vi giver vores kunder en opdatering på, hvordan indtjeningen har været i det forløbne år, så de kan være på forkant med udviklingen i 2014. Der blev taget emner op, som er relevante for mange, og der var helt sikkert også nogle fiduser at tage med hjem, fortæller cheføkonom Hans Fink, som holdt et indlæg i Horsens om renteudviklingen og AgroMarkets.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For mælkeproducenterne viste 2013 sig fra sin gode side med en gennemsnitning stigning i mælkepriserne på 37 øre, lavere foderpriser og dermed et godt bytteforhold, som producenterne kan tage med sig ind i 2014. På svineområdet var 2013 ikke det bedste år, men der er alligevel forventninger om 'et svinegodt år' i 2014

- Det er yderst positivt, at der er forventninger om en højere svinenotering kombineret med en lavere foderpris. Den største bekymring går nok på, om Danish Crown kan levere den forventede slagtesvineafregning, hvilket er altafgørende for indtjeningen, siger Hans Fink.

Stigende omkostninger koster dyrt

Økonomikonferencen bygger på en gennemgang af ca. 200 regnskaber, og selvom mange har oplevet en omsætningsfremgang, så er der store udfordringer.

- Det er kommet bag på mig, at selvom vi stort set ingen inflation har, så kravler de faste omkostninger op ad med mere end tre procent. Det betyder, at man som landmand skal øge sin produktivitet med yderligere tre procent bare for at følge med omkostningsudviklingen eller spare på omkostningerne, siger cheføkonomen og nævner vedligehold og lønomkostninger som de helt store udgiftsposter.

Det trak fulde huse hos LMO, og foruden regnskabresultaterne for 2013, så trak nyttige tips indenfor finansiering, skat og selskaber også opmærksomhed. Tre eksterne indlægsholdere, kunne fortælle om alt andet end økonomital.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Søften var der besøg af forfatter og kommunikationsekspert, Rune Strøm, i Horsens talte Christian Bjørnskov, professor i økonomi ved Århus universitet, om ?hvad tillid gør ved lykken? og i Viborg kom erhvervspsykolog Jacob Palmqvist med en motiveret peptalk omkring det at mestre egen motivation.