Abonnementsartikel

Så er den første marksprøjte synet efter det nye miljøkrav, som Miljøministeriet har vedtaget på baggrund af et EU-direktiv.

I går blev den første marksprøjte synet efter det nye miljøkrav, som miljøministeriet har vedtaget på baggrund af et EU-direktiv. Frøslev Maskinforretning ved Store Heddinge på Sjælland blev den første, som fik lov til at syne en marksprøjte. Det blev den syv år gamle Hardi Navigator tilhørende den lokale landmand Jesper Karlshøj-Andersen.

Anita Fjelsted fra Miljøstyrelsen fulgte synet og kunne se på, at indehaver Anders Andersen satte klistermærket på sprøjten, som viser, at denne sprøjte er godkendt. Hun forklarer det nye miljøkrav med, at regeringen har stor fokus på at minimere brugen af pesticider samt sikringen af rent drikkevand. Synet er endnu et led heri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøstyrelsen har kigget meget på, hvordan man gør i de lande, som allerede har indført syn af sprøjter. Her har resultaterne vist, at op imod 40 procent af alle sprøjter, der kommer til syn, har fejl, der skal udbedres. Jævnfør et faktapapir som Miljøstyrelsen netop har udsendt, er det primært utætheder ved slanger, defekte eller fejlvisende manometre, slidte dyser og defekte bomophæng, som man oplever i disse lande.

Dette stemmer meget godt overens med de forventninger, som indehaver af Frøslev Maskinforretning, Anders Andersen, har. Han siger, at det netop er de ting de i forvejen ser, når landmænd kommer ind med deres sprøjter.

Ikke negativt

Anders Andersen var slet ikke i tvivl, da han i sin tid ansøgte om at blive godkendt som synssted.

- Godt nok er der store investeringer i kontroludstyr, men som jeg ser det, så er det sådan, at hvis jeg skal kunne sælge sprøjter, så skal jeg også kunne servicere og syne dem. Ellers forsvinder kunderne til andre forhandlere og tager mejetærskeren med, siger Anders Andersen, som i øvrigt regner med, at udstyret også vil blive brugt til de almindelige klargøringer og reparationer, han får.

Landmand Jesper Karlshøj-Andersen ser det ikke som noget negativt, at hans marksprøjte nu skal synes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er altid på jagt efter at minimere mit pesticideforbrug, da den slags er dyrt. I den sammenhæng er det jo rart at kunne sikre sig, at den faktor i ligningen, som hedder sprøjten, nu er i orden. Han forstår dog godt, hvis andre landmænd undrer sig over, at en sprøjte allerede efter fem års brug skal synes. Jeg føler jo stadig, at min sprøjte er ny, selvom den er syv år gammel, siger Jesper Karlshøj-Andersen.

Det nye krav tilsiger, at en marksprøjte skal synes igen fem år efter første syn og derefter hver tredje år.

Det bliver NaturErhvervstyrelsen under Fødevareministeriet, der skal kontrollere sprøjterne hos landmændene, når de alligevel er ude at kontrollere vaskeplads og håndtering af kemikalier.