Danske slagterier er nødt til at være store og have en meget høj grad af automatisering, hvis de skal have en chance for at kunne konkurrere med udlandet og i sidste ende overleve.

Det siger administrerende direktør for Danish Crown, Kjeld Johannesen, til Maskinbladet.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fremhæver slagteriet i Horsens, hvor der hver uge slagtes cirka 100.000 svin, som et eksempel på et konkurrencedygtigt slagteri. Også det nye kreaturslagteri i Holsted, der ventes færdigt i foråret 2014, fremhæves, mens slagteriet i Rønne hives frem som et eksempel på et presset slagteri.

- Grundlagt for at være konkurrencedygtig internationalt, det er størrelsen, siger Kjeld Johannesen.

- Et anlæg som det i Horsens er afgørende for konkurrencedygtighed, og det er også derfor, at vi bygger nede i Holsted til kreaturer efter denne her model. De samlede enhedsomkostninger er betydeligt lavere, og når vi skal sælge på verdensmarkedet, så skal vi have den højeste grad af automatisering på grund af de høje danske arbejdslønninger - det er det, der er afgørende. Det er blandt andet det, der truer Bornholm i øjeblikket. Altså størrelsesøkonomien i at have rengøring, dyrlæger, arbejdsledelse, teknisk ledelse, hele forsyningsdelen - de fast omkostninger. Der skal noget volumen til, og der er Horsens et mønstereksempel, og dermed også det mest konkurrencedygtige anlæg vi har totalt set blandt alle slagterierne.

Midlertidige lukninger

I starten af januar blev Danish Crowns slagteri i Sæby midlertidigt lukket af veterinærkontrollen på grund af mistanke om svinepest. Det er også tidligere sket på slagteriet i Horsens, men risikoen for at det store slagteri bliver tvunget til at indstille produktionen midlertidigt bekymrer ikke Kjeld Johannesen.

- Det har vist sig, at de få gange vi har haft sådanne tilfælde, og det har vi haft her i Horsens, og sidst var det i Sæby, der er Fødevaredirektoratet så hurtigt ude på pladserne, at det drejer sig om timer. Og det sker hvert andet år, så det er ikke et issue.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrevelfærd

Fredag var fødevareminister Dan Jørgensen (S) på besøg på slagteriet i Horsens. Han glædede sig efter rundvisningen over dyrevelfærden på det store slagteri.

- Den her virksomhed er faktisk et rigtig godt eksempel på at det, at man gør noget meget produktivt og effektivt, ikke behøver at stå i modsætning til at have god dyrevelfærd. Dyrevelfærden her er virkelig bemærkelsesværdig god, og noget man kunne lære af i hele verden. Det, at man behandler grisene på en ordentlig måde, når de kommer ind, det betyder, at man får bedre kød, og det betyder, at man får bedre arbejdsmiljø, det er meget mere effektivt, så det er noget, vi skal lære af, siger ministeren.

Slagteriet i Horsens har cirka 1.300 ansatte og foretager både opskæring og udbening.