Abonnementsartikel

Forskere har undersøgt, om der er sammenhæng mellem landmænds økonomi og deres evne til at overholde regler.

Nu viser resultaterne, at der ser ud til at være en vis sammenhæng: Landmænd, der har styr på økonomien og har en effektiv produktion, er også bedre til at overholde dyrevelfærdsreglerne.

Forskerne har analyseret sammenhængen mellem økonomien på en række svineproduktioner, blandt andet ved at se på regnskabsmæssige nøgletal så som dækningsbidrag og dyrlægeomkostningerne og dernæst sammenlignet disse tal med, i hvilket omfang de samme landmænd er registreret for at have overtrådt dyrevelfærdsloven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er hentet data fra dyrevelfærdskontrollen for 2010 samt 2011 og data fra den såkaldte nulpunktsundersøgelse, som også er gennemført i 2011 - en stikprøveundersøgelse af en gruppe tilfældigt udvalgte svinebesætninger, som myndighederne gennemførte for at få overblik over, hvor mange danske svinebesætninger der ikke overholder dyrevelfærdslovgivningen for svin.

Disse data er så analyseret i sammenhæng med regnskabsdata fra økonomidatabasen på Videnscentret for Landbrug i Aarhus.

I alt har forskerne set på 67 bedrifter med integreret svineproduktion og 39 bedrifter udelukkende med slagtesvineproduktion. Der var ikke tilstrækkelige data til at analysere andre driftsformer, som for eksempel bedrifter med ren smågriseproduktion.

I undersøgelsen er en bedrift klassificeret som en svineproduktion, hvis mindst 66 procent af de samlede indtægter stammer fra svineproduktion.

Læs mere om dyrevelfærd i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 7. februar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk, eller på 7620 7970.