Abonnementsartikel

En forholdsvis ukendt socialdemokrat har overtaget Ida Aukens job.

Danmark har fået en ny miljøminister - 36-årige Kirsten Brosbøl fra Socialdemokraterne.

Kirsten Brosbøl kom ind på Christiansborg i februar 2005 og var indtil søndag aften partiets forsknings- og uddannelsesordfører. Tidligere har hun også været fødevareordfører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søndag aften udtalte DR's polistiske ekspert Ask Rostrup, at udnævnelsen af Kirsten Brosbøl kom bag på ham, da det ikke umiddelbart havde ligget i kortene. Også andre politiske iagttagere er kommet med lignende udmeldinger.

Selv siger østjyden Kirsten Brosbøl om sit nye job til DR Nyheder:

- Som socialdemokrat er det her et kerneområde. Miljøet berører os alle, og det er de valg, vi træffer i hverdagen, der afgør hvor grønne vi er, siger Kirsten Brosbøl.

Om manglen på ministererfaring siger Kirsten Brosbøl:

- Jeg har jo ikke ministererfaring, men en masse erfaring med parlamentarisk arbejde, hvor jeg har forhandlet mange ting på plads. Og det bliver selvfølgelig en kæmpe udfordring at sidde for bordenden nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klokken 14 overdrager den tidligere miljøminister Ida Auken posten til Kirsten Brosbøl.

Fra februar 2005 til november 2007: Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Århus Amtskreds. Ligestillingsordfører og fødevareordfører. Fra november 2007 og indtil hun blev ringet op af statsministeren var hun folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Østjyllands Storkreds samt ordfører for forskning og videregående uddannelser.

Kirsten Brosbøl er matematisk student fra Odder Amtsgymnasium. Hun har en MA i Contemporary War & Peace Studies, University of Sussex og er cand.scient.soc.fra Roskilde Universitetscenter med samfundsvidenskabelig basisuddannelse, offentlig adminstration og internationale udviklingsstudier.