Abonnementsartikel

Et merudbytte på mellem 10 og 25 procent i de fleste afgrøder, er det normale resultat af en veldrænet mark.

Gammelkendte sandheder og værdier - og løfter om et ret betydeligt merudbytte. Det er stadig sagens kerne, når det gælder afvanding og dræning, som igen i år var et af de meget velbesøgte oplæg under Plantekongres 2014 for nylig.

På Plantekongres 2014 var det en af landets eksperter på området, specialkonsulent Janne Aalborg Nielsen, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion, der holdt oplægget "Afvandingens betydning for dit udbytte", en titel, der i sig selv var interessant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er kommet stadig større fokus på afvanding og dræning. Men det kan stadig være nødvendigt at understrege, hvilken betydning, det har for udbyttet, sagde Janne Aalborg Nielsen.

- En effektiv afvanding kan typisk øge afgrøde-udbyttet med mellem 10 og 25 procent. Størrelsen af merudbyttet er blandt andet afhængig af vandmætningsgradens varighed, tidspunkt for vandmætning i forhold til afgrødens vækststadium og hvilken afgrøde, der er tale om, sagde Janne Aalborg Nielsen.

Rødder ned

- vand nedSpecialkonsulenten kom også ind på det helt elementære, nemlig, at hvis man vil have afgrødens rødder nedad, må man først få grundvandet nedad.Flere af de danske forsøg med dræning er temmelig gamle, men mange af resultaterne og principperne er ifølge Janne Aalborg Nielsen stadig gangbare, og meningen med hendes indlæg i år var slet og ret at opsummere den kendte viden.- En utilstrækkelig afvanding kan blandt andet betyde dårligt luftskifte i jorden, og det hindrer optimal rodudvikling. Det kan føre til forringet vækst og nedsat optagelse af næringsstoffer, sagde Janne Aalborg Nielsen.