Abonnementsartikel

Maskinbladets leder 15. marts 2013

Mange almindelige mennesker opfatter landmænd som nogle brokhoveder, der aldrig er tilfredse.

Det er måske også rigtigt til en vis grad, for det skal medgives, at der er mangt og meget, som man får trang til at brokke sig over.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og med det tempo, som hele det politiske system drysser nye regler og bekendtgørelser ud over erhvervet, er det da ikke så underligt, at man kan blive lidt negativ.

Men det er nu nok ikke sådan, man skaber sig et godt liv som landmand.

Det er i hvert fald ikke sådan, man beriger sine omgivelser og inspirerer og giver andre - børn og ansatte - lyst til at gå ind i erhvervet.

Hvis man evig og altid brokker sig inde ved middagsbordet, er det ikke så sært, hvis ens egne børn mister lysten til at gå ind i erhvervet. Og de ansatte kan vist også få svært ved at bevare motivationen, hvis de alt for tit må lægge ører til, at det politiske klima og rammevilkårene ødelægger alle muligheder i erhvervet.

Og alt brokkeriet pynter nok heller ikke på ens eget ansigt....

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som almindelig landmand har man ingen indflydelse på rammevilkårene. Måske skal man blot tage dem til efterretning og se at få det bedste ud af de givne forudsætninger og så ellers fokusere på alt det, man har indflydelse på?

Vi skal selvfølgelig ikke opgive vores politiske indflydelse, men i daglige skal vi huske, at der er masser af spændende faglige udfordringer, som er med til at give os en inspirerende hverdag.

Samtidig bør vi huske på - og måske minde hinanden om - at der er meget godt at glæde sig over ved tilværelsen som landmand. Også når fremtiden ser sort ud.

Derfor har Maskinbladet i denne udgave snakket med et par optimistiske landmænd, som vi håber vil inspirere mange kollegaer til at se lyst på fremtiden.

Trods alt.