Tilliden til Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer skal genoprettes.

Sådan siger administrerende direktør for Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, der i dag fyrede direktøren for Videncenter for Svineproduktion, Nicolaj Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skete efter, at der blev fundet alvorlige fejl med håndteringen af tilskud fra EU's Landdistriktprogram.

Søren Gade siger til Maskinbladet.dk, at der er tale om flere forskellige fejl i selve håndteringen af pengene. Intet er gjort for egen vindings skyld.

Ifølge Søren Gade kan der ske en række fejl - store som små i håndteringen. Fra de mindre, der handler om at glemme et EU-logo på en rapport, til de større, hvor penge til ét projekt bruges til et andet projekt.

- Når du får offentlige tilskud herunder EU-midler, så er dydens smalle sti meget smal. Du søger tilskuddet til et projekt, og du bruger pengene jævnfør tildelingen. Punktum, siger Søren Gade.

15 procent fejl

Landbrug & Fødevarer fik 19. december 2013 besked fra NaturErhvervsstyrelsen om, at der i en stikprøvekontrol var konstateret, at en del udgifter til aktiviteter i Erhvervsudviklingsordningen under EU's Landdistriktprogram var konteret på forkerte projekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En kontrol viste, at Videncenter for Landbrug havde under 1 procent fejl, mens Videncenter for Svineproduktion havde 15 procent fejl i forskellige størrelsesordner.

Ifølge Søren Gade er det nødvendigt nu at være åben omkring fejlene, så Danmark også i fremtiden kan få adgang til støtte.

- Det er ikke nogen selvfølge, at vi har adgang til offentlige midler herunder EU's Landdistriktmidler. Hvis ikke myndighederne har tillid til, at vi kan forvalte de penge ordentligt, så får vi ingen. Derfor er det vigtigt for mig at sige, at der er fuld åbenhed om det, der er sket, siger han.

Landbrug & Fødevarer har meddelt NaturErhvervstyrelsen, at Landbrug & Fødevarer vil tilbagebetale uberettiget støtte, bod og renter på samlet 19 mio. kr.

- Det er ikke kun trist for Videncenter for Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer, det er også trist for ministeriet og styrelsen, men dybest set også for Danmark, fordi de penge de går jo til projekter, som skal være med til at bevare vores konkurrenceevne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et problem for Danmark, hvis ikke vi har adgang til støtte.