Implementeringen af EU's landbrugsreform rammer mange mindre danske landbrug, idet støtten bortfalder for alle landbrug under fem hektar mod tidligere to hektar.

Men hvis der fortsat skal bo og arbejde mennesker i landdistrikterne, skal landbrugsstøtten til de små landbrug ikke skæres væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det siger Enhedslisten, Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til Maskinbladet.dk, og dermed er der et flertal mod regeringens forslag.

- Det er fuldstændig grotesk, at den nye fødevareminister nu vil fjerne støtten til de helt små landbrug. Det vil tage modet fra mange af de lokale ildsjæle rundt om i landet, som er gode til at lave egnsspecialiteter, gårdbutikker og andre nicheaktiviteter. Det er alt det, som vi ellers på kryds og tværs af partierne ellers siger, vi skal fremme. Den idé er Venstre imod, og sagen bør tages af bordet, siger Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen til Maskinbladet.dk.

De Konservative er på samme linie:

- Det er meget problematisk, at man på den måde undergraver muligheden for, at også de mindre landmænd kan være en del af lokalmiljøet. Det kan godt være, at regeringens forslag betyder større og mere effektive landbrug, men det vil også føre til en betydelig affolkning af nogle af de områder, der i forvejen er ramt af affolkning, siger Charlotte Dyremose.

Selvstændige

Dansk Folkepartis Rene Christensen siger, at mange små brug under fem hektar også kan producere fødevarer og den vej rundt på længere sigt blive selvstændige erhvervsdrivende:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De kan skabe udvikling i yderområderne. Jeg er enig i, at forslaget kan føre til affolkning af landdistrikterne og vil spørge ind til det. Vi har masser af udfordringer i vore yderområdet, og der er tale om et lille beløb set i forhold til den samlede landbrugsstøtte. Der er ingen grund til at genere så mange mennesker. Samtidig skader man den udvikling, vi ser mange steder, hvor danske, lokalproducerede fødevarer er i vækst. Den positive udvikling skal ikke stoppes.

Også Liberal Alliance er mod regeringens forslag, og dermed er der flertal mod forslaget i Folketingssalen:

- Det er et håbløst forslag. Hvis en landmand, stor eller lille, vil dyrke sin jord, skal man ikke skabe ulige konkurrencevilkår. Generelt er Liberal Alliance af den opfattelse, at landbrugsstøtten skal afvikles. Men så længe, den er der, skal man ikke diskriminere på grund af størrelsen af det enkelte landbrug. Mennesker, der gerne vil dyrke jorden, skal have lov til det, uanset om de er små eller store, siger LA's EU-politiske ordfører, Mette Bock.

Går forrest

Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, advarer mod konsekvenserne af at fjerne støtten fra de små landbrug:

- Det er helt forkert at tage landbrugsstøtten fra de små landmænd, som regeringen nu foreslår. Netop de små landmænd med forholdsvis med under fem hektar jord står ofte for en mere miljørigtig produktion, hvor der også tages mere hensyn til dyrevelfærden. Derfor er det helt forkert at tage støtten fra dem. Der er ikke brug for tiltag, som yderligere stiller de store landbrug bedre i konkurrencen med de små landbrug, siger Per Clausen, der vil tage sagen op i Folketinget i et forsøg på at finde et flertal mod regeringens udspil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Per Clausen mener også, at de små landbrug ofte går forrest i udvikling af produktion af fødevarer af høj kvalitet, ligesom de har bedre dyrevelfærd:

- Det er ligegyldigt, om nogle af dem med de små landbrug har et andet arbejde ved siden af. Der er folk, som driver en fødevareproduktion på de små arealer, og det ser jeg ingen grund til, at vi skal holde op med at støtte. Hvis vi ønsker, at der skal bo og arbejde mennesker i landdistrikterne, er vi nødt til at sikre eksempelvis en mulighed for, at en familie, der gerne vil drive et landbrug og har andre indtægter ved siden af, har mulighed for det i en størrelse, de kan overkomme. Der er ingen grund til at forringe vilkårene for dem, siger Per Clausen.

Hør interview med Erling Bonnesen her.

Hør interview med Charlotte Dyremose her.

Hør interview med Rene Christensen her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hør interview med Mette Bock her.