Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, advarer mod konsekvenserne af at fjerne støtten fra de små landbrug.

Implementeringen af EU's landbrugsreform rammer mange mindre danske landbrug, idet støtten bortfalder for alle landbrug under fem hektar mod tidligere to hektar. De 8.000 små landbrug, der mister støtten, modtog ifølge epn.dk i fjor kun 74 millioner kroner af den samlede danske pulje på cirka syv milliarder kroner til landbrugsstøtte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er helt forkert at tage landbrugsstøtten fra de små landmænd, som regeringen nu foreslår. Netop de små landmænd med under fem hektar jord står ofte for en mere miljørigtig produktion, hvor der også tages mere hensyn til dyrevelfærden. Derfor er det helt forkert at tage støtten fra dem. Der er ikke brug for tiltag, som yderligere stiller de store landbrug bedre i konkurrencen med de små landbrug, siger Per Clausen, der vil tage sagen op i Folketinget i et forsøg på at finde et flertal mod regeringens udspil.

Går forrest

Per Clausen mener også, at de små landbrug ofte går forrest i udvikling af produktion af fødevarer af høj kvalitet, ligesom de har bedre dyrevelfærd:

- Det er ligegyldigt, om nogle af dem med de små landbrug har et andet arbejde ved siden af. Der er folk, som driver en fødevareproduktion på de små arealer, og det ser jeg ingen grund til, at vi skal holde op med at støtte. Hvis vi ønsker, at der skal bo og arbejde mennesker i landdistrikterne, er vi nødt til at sikre eksempelvis en mulighed for, at en familie, der gerne vil drive et landbrug og har andre indtægter ved siden af, har mulighed for det i en størrelse, de kan overkomme. Der er ingen grund til at forringe vilkårene for dem, siger Per Clausen til Maskinbladet.dk.

Hør interview med Per Clausen her.