Abonnementsartikel

Dokumentaren "Det store svinerige" mindede mest af alt om politisk propaganda.

Propaganda mod konventionel svineproduktion.

Sådan betegner formand for Danske Svineproducenter dokumentaren "Det store svinerige", der torsdag aften blev sendt på DR1.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her var dødeligheden, halekupering og kastration i fokus, men dokumentaren behandlede kun emnerne fra én vinkel.

- Vi fik at vide, at smågrisene halekuperes, og Kjeld Hansen (forfatter og medvirkende i dokumentaren, red.) udtalte, at der da for pokker ikke findes halebid i naturen. Fakta er, at problemerne med halebid er mange gange større i frilands- og økologisk svineproduktion, siger formand Henrik Mortensen.

Når det gælder dødeligheden, så hed det i dokumentaren, at omkring 25.000 pattegrise dør om dagen - svarende til cirka 25 procent.

Tal fra Videncenter for Svineproduktion viser dog, at der i 2013 ventes en total pattegrisedødelighed på 21,8 procent. Siden 2009 er dødeligheden faldet fra 24,2 procent, 23,6 i 2010, 23 procent i 2011 og 22,4 procent i 2012.

Henrik Mortensen siger om dødeligheden, at det reelle tal nærmere er lidt over 13.000 døde inden fravænning plus knap 11.000 dødfødte, som der aldrig kommer liv i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man nævner heller ikke, at den økologiske svineproduktion har en langt højere dødelighed og at antal smågrise, som skulle destrueres dagligt, ville være over 35.000 forudsat, at denne produktionsgren havde et tilsvarende antal søer.

Om kastration hedder det:

- Det burde havde været nævnt, at der er krav om smertelindring, når grise kastreres, men når det er sagt, kan vi hurtigt blive enige om at holde op med at kastrere, hvis vores kritikere vil garantere, at vi stadig kan afsætte grisene på alle vores markeder.

Møde

I næsten måned er der dyrevelfærdstopmøde, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) har indkaldt til. Her mødes både erhvervet, ministeren, eksperter og dyrevelfærdsorganisationer.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, siger om det forestående møde:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi alle sammen mødes til februar, håber jeg, at det bliver en konstruktiv dialog, hvor vi forhåbentlig kan komme et skridt videre eller få ny inspiration til at løse de udfordringer, vi står overfor i svineproduktionen.

Knap så diplomatisk er Henrik Mortensen, der om Dan Jørgensen siger:

- Han elsker sin historie om, hvor fint højere dyrevelfærd og bedre indtjening går hånd i hånd, men historien er en hån mod alle os, der i årevis har knoklet for at få projektet til at lykkes. Han tror tilsyneladende bare, at vi er for dumme eller ikke gør os tilstrækkeligt umage og jo hurtigere, vi får ham bragt ud af den vildfarelse, jo bedre.