Abonnementsartikel

Maskinhandlere i de 16 lande, som er medlem af den europæiske maskinhandlerforening, Climmar, er meget forskellige målt på eksempelvis omsætning og antal medarbejdere.

Danske maskinhandlere ligger langt over det europæiske gennemsnit, når man kigger på den enkelte forretnings omsætning.

En gennemsnitlig europæisk maskinhandler har en omsætning på knap 2,2 millioner euro, mens en tilsvarende dansk maskinhandler omsætter for knap 8,4 millioner euro. Ikke en gang de franske maskinhandlere nærmer sig på andenpladsen danske maskinhandleres størrelse målt på omsætningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En fransk maskinhandler omsætter i gennemsnit for 5,8 millioner euro.

Dobbelt så meget

Danske maskinhandleres omsætning er omtrent dobbelt så stor som deres konkurrenter i mange af de lande, vi normalt sammenligner os med.

Svenske maskinhandlere omsætter i gennemsnit for knap 4,9 millioner euro. De hollandske og engelske maskinhandlere omsætter for 4,0 millioner euro i gennemsnit, og eksempelvis de tyske maskinhandlere omsætter for lige god 2,0 millioner euro - en fjerdedel af en dansk maskinhandlers omsætning. De mindste maskinforretninger findes i Ungarn med en omsætning på kun 470.000 euro i gennemsnit pr. forretning.

Flest ansatte

De danske maskinhandlere er også størst, når det gælder beskæftigelsen. Der er gennemsnitligt 21,3 ansatte hos hver dansk maskinhandler. En engelsk maskinhandler har 20 ansatte, en fransk 16,9 og en svansk 15,3.

Færrest i Belgien

Blandt Climmars medlemsvirksomheder er gennemsnittet 10,3 ansatte pr maskinhandel. Færrest er der i Belgien, hvor hver maskinhandler klarer sig med 3,1 medarbejder i gennemsnit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark nummer fem

Når omsætningen sættes i forhold til beskæftigelsen, rykkes der temmelig meget på forholdet mellem landene.

Her ligger Luxembourg i spidsen med 636.000 euro i omsætning pr. medarbejder. Lige efter følger Holland med 512.000 euro og Belgien med 486.000 euro pr. beskæftiget.

Det europæiske gennemsnit er 212.700 euro pr. medarbejder, og den danske omsætning er 393.000 euro pr. medarbejder, hvilket giver Danmark en femteplads i denne statistik.

I alt er der 21.400 maskinhandlere i Climmar-medlemslandene og tilsammen beskæftiger virksomhederne 220.000 ansatte.