Abonnementsartikel

Danske Svineproducenter tror Ticans tiltag bliver til gavn for både andelshavere og dem, der har meldt sig ud

"Interessant udvikling i vore andelsselskaber", kalder Torben Poulsen Ticans udmelding om, at slagteriet starter opkøb på det frie marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er overbevist om, at det er til gavn for andelshaverne. Det giver en bedre kapacitetsudnyttelse, og det er jo det, der har været problemet i begge andelslagterier. Så er det bedre at udnytte den ledige kapacitet med grise fra dem, der er parate til at levere, siger formanden for Danske Svineproducenter.

Kan det ikke blive nødvendigt at betale ekstra for markedsgrisene?

- Man er jo nødt til at betale markedsprisen for at få dem, men selv om det betyder, slagterierne skal betale lidt ekstra for dem, tror jeg godt, det kan betale sig for andelshaverne at få den bedre udnyttelse af kapaciteten.

- Så jeg synes ikke, man skal være så ked af at måtte betale en overpris, hvis man blot har styr på, at der totalt ikke betales mere end andelshaverne får, for så du'r det ikke, understreger Torben Poulsen.

Enden på andelssystemet?

I danske Svineproducenter kan man godt forestille sig, at producenter tegner kontrakt på en fast pris for svin i for eksempel 3 måneder, eller til en pris i forhold til noteringen i en periode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har efterlyst disse muligheder mange gange. Det er jo tåbeligt, at begge slagterier for eksempel har sagt nej til leverancer af 20.000 svin, fordi leverandøren samtidig vil have lov til at levere andre svin til Tyskland. Med en aftale om et bestemt antal svin har slagteriet helt styr på, hvor mange svin man kan regne med og kan tilrettelægge produktionen derefter, mener svineproducenternes formand.

Er dette enden på andelssystemet i vore slagterier?

- Det er enden på det andelssystem, som vi ser i dag. Men det mener jeg ikke, vi skal være så kede af. Det er en videreudvikling af det, vi har i dag, lyder det fra Torben Poulsen.

- Det er jo det, vi ser i andre selskaber. I kartoffelmelsselskaberne laver man kontrakter, selv om det er et andelsselskab, og i hverken DLG eller Århusegnen er man jo bundet til kun at handle med dem.

- Jeg håber og tror, dette bliver til glæde for vore medlemmer, både dem der er andelshavere og dem, der har meldt sig ud. Og jeg tror, det vil gå relativt hurtigt nu, hvor døren er blevet åbnet med Ticans tiltag, siger Torben Poulsen.