Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet Morten Messerschmidt er på den politiske krigssti, efter at EU's ministerråd har afvist at acceptere, at Danmark i fremtiden kan stille hårdere krav til kyllingekød fra andre EU-lande.

Danmark har i hele seks år haft et ønske om at højne sikkerheden for, at danske forbrugere kan købe salmonellafri kyllinger. I Finland og Sverige kan myndighederne stille skærpede krav til importeret kyllingekød, men selv om Danmark ligesom de to lande lever op til de formelle krav for at opnå en særstatus, afviser flere EU-lande "af principielle grunde" de danske ønsker. Det sker med henvisning til EU's principper om varernes frie bevægelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beskytter sig selv

Morten Messerschmidt mener derimod, at det er et udtryk for det stik modsatte: Nemlig at de lande, der afviser de danske ønsker, forsøger at beskytte deres egne interesser, og han opfordrer derfor direkte den nye fødevareminister til at skrue bissen på og true med at nedlægge veto mod alle andre beslutninger inden for fødevareområdet, indtil det danske salmonellakrav er accepteret:

- Der er mulighed for i EU-reglerne, at lande, der gør en ekstra indsats for at bekæmpe salmonella, også må beskytte deres forbrugere mod kød fra lande, der ikke har været lige så gode til at yde en indsats. Danmark har været ekstremt god til at komme salmonella til livs, og landbrugserhvervet har leveret en meget flot indsats. Derfor er det helt ude i hampen, når flere lande i ministerrådet nægter Danmark den særstatus. Det er en ordentlig begmand til det danske fødevareerhverv, at indsatsen mod salmonella er mere eller mindre spildt, siger Morten Messerschmidt til Maskinbladet.

Ulovligt

Ifølge Morten Messerschmidt ville en mærkningsordning, der fortalte, at kyllingen er dansk og dermed salmonellafri, sandsynligvis være en ulovlig handelshindring:

- Det er ikke tilladt ifølge EU-traktaten at hævde, at dansk kød er bedre end de andre EU-landes. Derfor er den eneste vej frem i det gennemregulerede EU-system at sætte hårdt mod hårdt over for de andre lande. Forbrugerne i Danmark regner med, at når de køber kylling i supermarkedet, er den salmonellafri, men de risikerer at købe noget skidt fra de andre lande, siger Morten Messerschmidt til Maskinbladet.