Abonnementsartikel

Med hjælp fra personer med kendskab til skibsruter har politiet måske fundet skibet, der smed køer over bord.

Sagen om de døde køer, der siden nytår er drevet i land i Danmark og Sverige, er sandsynligvis blevet opklaret.

Vicepolitikommissær Jørgen Christensen fra Næstved Politi fortæller til Maskinbladet, at man med hjælp fra personer med kendskab til skibsruter og transport af levende dyr er kommet på sporet af et libanesisk skib.Det kom fra USA med levende dyr, som skulle afleveres i Rusland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men på turen over Atlanten dør 85 køer i en storm i Biscayabugten. Den 27. september sejler skibet gennem Kielerkanalen til den russiske havn, hvor 11 køer bliver afvist. Herefter sejler skibet til Christiansø, hvor det lægger til land, og herefter begynder de døde køer så at dukke op, siger Jørgen Christensen.

Mulighed for erstatning

Antallet af døde køer, der er drevet i land i Danmark, er ifølge politiet oppe på fem, mens der i Sverige er fundet over 10.

Kun 11 køer blev afvist i den russiske havn, men en forklaring på de ekstra køer fundet i Skandinavien kan forklares med, at nogle af de 85 køer, der døde i stormen, først er blevet smidt over bord efter, at skibet sejlede gennem Kielerkanalen.

- Vi har dog ingen fældende beviser, understreger Jørgen Christensen, der fortæller, at myndighederne nu vil undersøge, om det libanesiske skib kan stilles til regnskab for at have smidt køerne over bord. Skibet befinder sig nu i en havn i Østersøen.

- Det sidder der nogle kloge hoveder og arbejder på nu, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Risikoen for om der er en sundsfare forbundet med de døde dyr er også ved at blive undersøgt. Det foregår hos Fødevarestyrelsen Øst, fortæller Jørgen Christensen.

Det er ulovligt at smide døde dyr i Østersøen.