Når EU's mælkekvoter til næste år bortfalder, vil der være mulighed for at producere markant mere mælk. Fødevareminister Dan Jørgensen slår over for Maskinbladet fast, at det er positivt, at mælkekvoterne falder bort, da det er en fordel for dansk landbrug, der har kæmpet for det i mange år.

Men samtidig er den socialdemokratiske minister også opmærksom på, at bortfaldet har en uheldig effekt på de økologiske producenter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er bekymrende, fordi vi har en ambition om mere økologi i Danmark. Derfor har vi da også iværksat en analyse, der hurtigt skal følge op på, hvad vi kan gøre for det økologiske landbrug. Vi skal sikre vækst i økologien og ikke det modsatte. Jeg kan ikke endnu komme konkret ind på, hvad vi kan gøre, men det er et område, regeringen prioriterer højt. Senest er der afsat 460 millioner kroner sidste år, og vi har i sidste måned forhandlet landdistriktsmidler, hvor der også afsættes betydelige beløb til økologi, siger Dan Jørgensen.

Krav til de økologiske landmænd betyder, at de ikke på samme måde som de konventionelle landmænd kan udvide mælkeproduktionen, når mælkekvoterne falder bort.

Flere økologer har skiftet over til konventionel drift, hvilket kan gøre det svært for regeringen at nå målet om en fordobling af økologiske arealer inden 2020.