Abonnementsartikel

Det danske forbrug af antibiotika i svinestaldene er faldet med 11 procent.

De seneste tal for brugen af antibiotika i de danske svinestalde er ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S) opmuntrende læsning. Ifølge de nyeste tal fra Fødevarestyrelsen er forbruget faldet med 11 procent fra 2009 til 2013, og dermed når de danske landmænd den politisk fastlagte målsætning om 10 procent lavere forbrug i den nævnte periode.

Men ministeren glæde har straks fået kritikere på banen, med påstande om "direkte vildledning" med henvisning til, at anvendelsen af antibiotikummet tetracyklin pr. produceret svin steg med næsten 50 procent i perioden 2003-12.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foregangsland

- Vi skal hele tiden se på, om vi skal være mere ambitiøse på området, fordi det kan have skadelige konsekvenser, hvis der bruges for meget penicillin i form af resistens. På den anden side bruger man jo penicillin af en årsag. En reduktion på 10 procent er også internationalt anerkendt for at være en flot indsats. Verdenssundhedsorganisationen WHO kalder Danmark "for et foregangsland". Jeg forstår ikke kritikken af, at vi ikke gør nok for at mindske brugen af tetracyklin. Så har man ikke opdaget, at der er gennemført en differentieret afgiftsstruktur, som netop går efter at nedbringe brugen af tetracyklin, siger fødevareministeren til Maskinbladet.