Abonnementsartikel

Onsdag bliver den første CO2-neutrale biogas fra gylle sendt rundt i Danmark.

Fra i dag onsdag bliver der for første gang nogensinde i Danmark sendt CO2-neutral biogas fra gylle rundt via det danske naturgasnet.

Det sker i Østjylland og i Nordjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Administrerende direktør Susanne Juhl fra HMN-koncernen forventer, at udviklingen inden for CO2-neutral biogas og den grønne omstilling generelt vil gå rigtig hurtig.

- Politikerne ønsker, at grønne gasser skal erstatte en del af naturgassen i Danmark, og det kan sagtens lade sig gøre, siger hun i en pressemeddelelse.

- I Danmark har vi den fordel, at vi råder over et vidtforgrenet naturgasnet, som også kan bruges til grønne gasser såsom biogas. Allerede om tre til fem år er det meningen, at der skal sendes biogas rundt både på Sjælland, Fyn og i Jylland via naturgasnettet. Den samlede CO2-udledning bliver reduceret markant, og samtidig bliver lugtgenerne fra mange landbrug mindre, siger administrerende direktør Susanne Juhl fra HMN-koncernen, der ejes af 57 kommuner i hovedstadsområdet og i Midt- og Nordjylland.

16 millioner kubikmeter

Der vil hvert år blive sendt samlet 16 millioner kubikmeter biogas ud til parcelhuse, landbrug og produktionsvirksomheder primært i Randers og Favrskov samt i Hjørring, Hirtshals og Sindal. Her skal biogassen bruges til opvarmning og el.

De 16 millioner kubikmeter kan opvarme 10.500 parcelhuse om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da biogassen er CO2-neutral og primært stammer fra gylle, medfører det totalt set en besparelse på 60.000 tons CO2 om året.

HMN-koncernen, Danmarks største gasselskab, har indgået aftaler med de to biogasproducenter OL Bioenergy og LBT Agro og vurderer,

at lignende aftaler snart kan blive til virkelighed andre steder i landet.