Abonnementsartikel

Strømmen af billige og ofte ukendte ATV'er fra Kina til Danmark er ikke noget problem for de anerkendte mærker. Tværtimod åbner de markedet, mener Yamaha-importøren

I stedet for at begræde kinesernes indtrængen på markedet med billige køretøjer, ser salgschef Morten Brondbjerg, Yamaha Motor Scandinavia, positivt på sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En større kundegruppe har fået råd til at købe en billig ATV fra Kina. Ofte har det vist sig, at kunderne bliver så begejstrede for maskinerne, at de vil have noget bedre. Og her kommer de anerkendte mærker ind i billedet, fortæller Morten Brondbjerg.

Han lægger ikke skjul på, at kvaliteten på mange af de ukendte mærker er meget svingende, og når maskinerne går i stykker, kan det være svært at få reservedele.

- Pris og kvalitet følges som regel ad, og det er der mange, der finder ud af på den hårde måde, siger Morten Brondbjerg, der tilføjer, at en brugt model af et anerkendt fabrikat kan koste det samme som en ny "kineser".

- Men man får så også et produkt, hvor kvaliteten er i højsædet, og det sætter folk trods alt pris på, mener Morten Brondbjerg.

Navneforvirring snyder forbrugeren

Enkelte kinesiske mærker har opnået anerkendelse i ATV-kredse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder for eksempel mærkerne Kazuma og Linhai, hvor Linhai betegnes som værende af god kvalitet af Skov

Men Kazuma har måttet lide den tort at blive udsat for kopiering, idet en ATV under navnet Kuzuma er blevet solgt herhjemme til rene foræringspriser. Og af en meget dårlig kvalitet, ifølge bloggen ATV-snak.

Importtold var forkert

Toldmyndighederne har igennem lang tid anset ATV?ere som køretøjer til personbefordring og derfor opkrævet 10 procent i told ved import.

Ifølge revisionsfirmaet Deloitte er denne praksis i strid med toldreglerne og domme i EU.

Derfor har toldmyndighederne i EU i flere tilfælde måtte indrømme toldsatser ned til 0 procent for de såkaldte sport-utilities.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Deloitte mener derfor, at importørerne kan søge om at få deres importafgift refunderet og at det skal ske indefor tre år.