Abonnementsartikel

Dan Jørgensen er "allergisk" over for regler, der er til for reglernes skyld.

Den nye fødevareminister Dan Jørgensen (S) erkender i en nytårshilsen til den danske fødevaresektor, at hans udnævnelse blev mødt med en del forundring og skepsis fra dele af den danske fødevaresektor.

Det skyldes hans, efter manges mening, "bastante holdninger i forhold til miljø og dyrevelfærd" i ministerens fortid som EU-Parlamentsmedlem:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har ikke ændret min grundindstilling til fødevareproduktion, dyrevelfærd eller miljø, men jeg er blevet en smule misforstået. At stille krav til miljø, kvalitet og dyrevelfærd kan sagtens gå hånd i hånd med ønsket om at skabe vækst og arbejdspladser i den danske fødevaresektor, siger ministeren i en tv-nytårshilsen til Maskinbladet.

Fortsat landbrugsland

Han understreger, at Danmark fortsat er et landbrugsland, og det skal vi vedblive at være.

- Men verden udvikler sig, og det giver nogle udfordringer. Med udfordringer følger også muligheder. Vi konkurrerer på et globalt marked, og er rammevilkårene for den danske fødevaresektor markant anderledes end andre steder i verden, giver det problemer med at konkurrere. Omvendt har vi også mulighed for at gå forrest, når det handler om at udvikles vores produkter og være mere konkurrencedygtige på en række parametre, siger ministeren videre og peger på, at Danmark er det første land, der har fået tilladelse til at sælge forarbejdede fødevarer i Kina.

Med tættekam

Han understreger samtidig, at han via sine år i EU-Parlamentet er blevet "allergisk" over for regler, der er til for reglers skyld.

- Fødevaresektoren skal i så høj grad som muligt friholdes for administrative byrder. Nogen gange er bureaukratiet i EU lidt for stort. Men vi skal også vurdere, om bureaukratiet i Danmark er blevet for stort. Derfor viderefører ministeriets embedsmænd en proces, som med tættekam gennemgår regelsættet for dansk fødevareproduktion, oplyser Dan Jørgensen.