Abonnementsartikel

Flere stater kæmper om retten til at bygge testcentre.

Der er udbrudt drone-kapløb i USA.

Her kæmper flere stater om at blive blandt de seks, som får lov til at bygge centre, der skal lave forsøg med de føreløse, fjernstyrede fly.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Droner er primært kendt fra krigsførelse, men de amerikanske testcentre skal se nærmere på, om de kan bruges i andre sammenhænge. Det kunne for eksempel være i forbindelse med skovbrande, til at filme, levere pakker og særligt interessant for landbruget - at sprede såsæd.

Det skriver Bloomberg.

Undgå styrt

Den største bekymring forbundet med at sende dronerne på vingerne er risikoen for kolission med de 70.000 bemannede fly, der hver dag flyver rundt i det amerikanske luftrum. Andre er bekymrede for privatlivets fred, da dronerne er udstyret med kameraer.

På den anden side kan udbyttet forbundet med brugen af dronerne være enormt, og under alle omstændigheder er der mange nye job forbundet med at blive blandt de seks stater, der får tilladelse til at bygge testcentre.

- Når du har et testcenter, er du for alvor klar til at deltage i kampen om væksten i industrien i lang tid. Det er sandsynligvis det største vækstområde inden for luftfartindustrien hvad angår nye job og nye produkter, siger Stephen McKeever, der som repræsentant for staten Oklahoma kæmper om de amerikanske luftfartsmyndigheders accept.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske forsøg

Også i Danmark har man fået øjnene op for brugen af droner.

Hos DLG's datterselskab Kongskilde Industries arbejder man i samarbejde med forskere fra AU Foulum blandt andet med fremtidens plantedyrkning, der meget vel kan ske med droner.

Tidligere på året fortalte Ole Green, chef for den strategiske udvikling hos Kongskilde Industries, om nogle af ideerne bag:

- Flyvende droner, som udover almindeligt kamera også udstyres med varmefølsomt kamera, kan benyttes til at identificere dyr foran høstmaskiner eller kortlægge plantestress i marken meget tidligere og hurtigere end det menneskelige øje.