De danske forskningsmiljøer, der arbejder med sundhed og fødevarer, har netop fået tilført en ordentlig forskningsbevilling: Det Strategiske Forskningsråd har uddelt næsten 200 millioner kroner til diverse projekter, hvoraf nogle har direkte adresse til landbruget.

De projekter, der får støtte, spænder meget vidt, fra at finde frem til mad, der mætter hurtigere, over en mere bæredygtig fødevareforsyning til en sikker og let metode til at screene for tarmkræft. Det er to programkomiteer, der har stået for uddelingen af de mange offentlige forskningskroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den ene, der arbejder med sundhed, fødevarer og velfærd, har fordelt 147 mio. til ni projekter, mens den anden, der arbejder med feltet individ, sygdom og samfund, har fordelt 47,5 mio. til fire projekter.

- Både kvalitet og relevans er helt i top i år, siger direktør Lars Hinrichsen, der er formand for programkomiteen for sundhed, fødevarer og velfærd.

I landbrugets interesse

Blandt projekter med interesse for landbruget er, at årets største bevilling - på 20 millioner kroner - går til professor, MSO Jakob Holm Nielsen fra Københavns Universitet, der skal lede projektet HAPFAM. Det skal udvikle sund og billig proteinrig mad til det afrikanske marked og dermed også skabe vækst i fødevaresektoren ved at udvikle nye, sunde, danskproducerede, konkurrence? og bæredygtige fødevarer.

Lektor Elena Simona Radutoiu, Institut for Molekylærbiologi og Genetik ? Plante Molekylærbiologi, Aarhus Universitet, får næsten 15,2 millioner kroner til et projekt om ramularia bladplet i byg - en sygdom, der i værste fald resulterer i et udbyttetab på 35 procent.

Sektionsleder Ole Nybroe, Institut for plante? og miljøvidenskab, Københavns Universitet får godt 19 millioner kroner til et projekt, der skal bidrage til en bæredygtig anvendelse af P?ressourcer i fremtidens fødevareproduktion. Forskningen har stor kommerciel værdi, idet mikrobielle produkter på sigt kan supplere eller erstatte traditionel P gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og professor Finn Skou Pedersen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik ? Genmedicin, Aarhus Universitet, får godt 15 millioner kroner til at finde en vaccine mod PRRS. Det er den vigtigste smitsomme svinesygdom på verdensplan med stor indvirkning på dyrevelfærd og landbrugsøkonomi.