Abonnementsartikel

Når EU?s miljøudvalg samles i denne uge bliver det blandt andet for at diskutere klonede dyr og genmodificeret majs.

De Grønne i EU-Parlamentet har sat genmodificerede majs på dagsordenen i miljøudvalget i denne uge. Det sker efter at Kommissionen i starten af november gav grønt lys til at en ny slags genmodificeret majs kan dyrkes i EU.

Ministerrådet har nu tre måneder til at tage en principiel beslutning om at følge Kommissionens anbefaling eller ej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men hverken miljøministrene eller landbrugsministrene vil debattere emnet. Derfor tyder meget nu på at den første godkendelse af GMO-majs i EU kunne blive en realitet gennem en såkaldt "skriftlig procedure". Det er rigtigt dårligt nyt og et demokratisk problem at tillade GMO uden en ordentlig offentlig debat. Derfor har De Grønne taget sagen op på miljøudvalgets møde i denne uge hvor alle grupper forhåbentlig vil tage afstand fra GMO?ens indtog ad bagdøren, fortæller SF?s medlem af Parlamentet Margrethe Auken.

"Science-fiction"

Ifølge Margrethe Auken har EU-Parlamentet tidligere meldt klart ud, at klonede dyr ikke skal bruges til europæiske fødevarer:

- De europæiske landbrugsministre er ikke afvisende for udviklingen. Det er en kedelig udvikling, at man således afviser at lytte til de folkevalgte, men lader agroindustrielle interesser gamble med fødevaresikkerhed og biodiversitet. En debat i miljøudvalget kan forhåbentlig være med til at mobilisere offentligheden og gå imod, at vores fødevarer skal blive til "ren science-fiction", siger Margrethe Auken.