Regeringens nye vækstplan for fødevarer sætter fokus på vandforbruget i den danske fødevareproduktion. Fødevareproduktion står for 70 procent af verdens vandforbrug.

Hvis det lykkes Danmark at skære ned på forbruget i fødevareindustrien, vil det beskytte landets vandressourcer, vandregningen for virksomhederne bliver lavere, og det gavner vores konkurrenceevne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøminister Ida Auken (SF) vil derfor bruge 7,5 millioner kroner til et nyt projekt, der skal udvikle nye vandbesparende teknologier og løsninger på mejerier.

- Vi skal naturligvis ikke til at bruge beskidt vand til noget, vi skal spise eller drikke, men vi skal vænne os til tanken om, at tingene kan bruges flere gange, uden det nødvendigvis går ud over kvaliteten. Det gælder også vand i fødevareindustrien, siger miljøminister Ida Auken i en pressemeddelelse.

Vandeffektive mejerier

Udbuddet er vundet af projektet Vandeffektive mejerier - et partnerskab på vejen mod det vandløse mejeri.

Partnerskabet består af fem mejerier, Fødevarestyrelsen, Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv, Danmarks Naturfredningsforening, Vestforsyning A/S, seks teknologiproducenter samt fem vidensinstitutioner.

Partnerskabet stiller selv med 11 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Potentialet for at spare vand er ganske enkelt allerstørst i fødevareindustrien. Der er masser af muligheder for at genanvende vandet i en lang række processer, og de 7,5 millioner kroner skal være med til at finansiere nye ideer til, hvordan man kan få mere ud af mindre vand, siger Ida Auken.

Mejerierne kan spare over 30 millioner kroner om året på vandregningen, hvis de genanvender mere vand, viser beregninger.