12 kroner i timen. Det var hvad det danske vikarbureau AndreasAgro sidste år betalte to ungare, der arbejdede for en nordjysk landmand. Af en lønseddel fra maj fremgår det, at udover lønnen fik de ansatte en rejsegodtgørelse på 21 kroner i timen. En skattefri godtgørelse som altså betød, at de to ikke betalte skat, mens de betalte 555 kroner i arbejdsmarkedsbidrag. Det skriver 3F.

Også en polak ansatte gennem AndreasAgro slap meget billigt gennem skattesystemet. Fra august til midten af september betalte vedkommende blot 320 kroner i skat og 678 i arbejdsmarkedsbidrag. Timelønnen var 13,43 kroner, mens den skattefri rejsegodtgørelse var på 16,41.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ejeren af AndreasAgro, Andreas Kauders, vil ikke kommentere på de enkelte medarbejderes løn, men siger til 3F.

- Vi kommenterer ikke på lønforhold på grund af konkurrencehensyn. Vi følger loven til punkt og prikke.

Også Danmarks største ærteproducent, Greenpeas, har benyttet udenlandske plukkere. De seks personer betalt samlet 0 kroner i A-skat og kun 2.238 kroner i arbejdmarkedsbidrag ud af en samlet løn på 28.003 kroner.

Svineri

Formand for Den Grønne Gruppe, Arne Grevsen, 3F, vil have forholdene stoppet.

- Det er noget forbandet svineri. Samfundet går glip af vigtige skatteindtægter. Og vores danske medlemmer står i en meget dårlig situation i kampen om at få et arbejde, når virksomheder kan bruge skatteregler til at holde lønnen til udlændinge nede på et fuldstændig uacceptabelt niveau. Det her må stoppes, siger han.