Abonnementsartikel

Det bliver med stor sandsynlighed robotter, som kommer til at overtage meget af fremtidens staldarbejde, både når det gælder overvågning af grisene, men også når det kommer til staldvask.

Teknologisk Institut har siden 2008 arbejdet på et projekt omkring faringsovervågning af søer - et projekt der er lavet under Innovationskonsortiet StaldTek, og som er støttet af Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

- Vi håber på, at den automatiske faringsovervågning kan være ude hos producenterne indenfor det næste års tid, men intet er sikkert endnu, oplyser Kurt Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Automatisk faringsovervågning går i grove træk ud på, at et kamera sættes op bag den farende so, og via computerteknik og kamera svarende til det man kender fra en smartphone, registreres en række forskellige parametre.

- Kameraet registrerer hver gang, der fødes en gris, og på skærmen kan man så se, hvor mange der er kommet i alt. Efter hver ny gris er født, er der et ur, der går i gang, og man kan så indstille systemet til at komme med en alarm efter et givent tidsinterval, hvis der ikke kommer en ny gris efter eksempelvis 16 minutter, forklarer Kurt Nielsen.

Læs meget mere om den nye teknologi i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 6. december.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk, eller på 7620 7970.