Det vækker anerkendelse og respekt i Landbrug & Fødevarer, at Regeringen i går indgik en ny finanslovsaftale med V og K. Organisationen mener, at aftalen er den rigtige opskrift på at få skabt mere vækst og beskæftigelse og dermed også på lang sigt sikre velfærden og velstanden.

- Aftalen giver et tiltrængt skub til væksten i Danmark, og derfor glæder det hele fødevareklyngen, at regeringen sammen med V og K nu fremrykker afgiftslettelser for 800 millioner kroner fra Vækstplan DK og samtidig afsætter 900 millioner kroner til at forhøje beskæftigelsesfradraget, siger Søren Gade, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derudover glæder det også Landbrug & Fødevarer, at der oprettes en Naturfond med cirka en milliard kroner. De midler er ifølge Landbrug & Fødevarer forudsætningen for, at Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger kan føres ud i livet, og at flere landmænd dermed kan bidrage med for eksempel naturpleje og andre grønne løsninger, mens der samtidigt kan produceres større mængder fødevarer andre steder.

Den grønne bundlinje

- Det er muligt at gøre Danmark grønnere og samtidig producere flere råvarer, hvilket er alfa og omega for, at de store eksportvirksomheder får noget at rive i. Jeg ved, at landbruget og fødevareproducenterne kan bidrage til både natur og vækst, og forhåbentligt kan en grøn fond gøre det økonomisk bæredygtigt for landmænd at bidrage mere på den grønne bundlinje, siger Søren Gade.

I væksten og miljøets ånd, mener Landbrug & Fødevarer dog, at der havde været god mening i, at regeringen sammen med V og K samtidig havde afskaffet forsyningssikkerhedsafgiften, der skal give et provenu på 2,6 milliarder kroner.

- Det er en afgift, der direkte modvirker den grønne omstilling til vedvarende energi, som vi i Danmark selv kan levere. Derudover bremser den væksten i visse dele af erhvervslivet, og afgiften kan blive meget svær at håndtere for borgere og virksomheder, fordi administrationen bliver noget nær umulig, siger Søren Gade, der dog understreger, at Finansloven i sin helhed stadig er positiv læsning.