Abonnementsartikel

Da Nexø Smede & Maskinforretning for knap 10 år siden skulle vælge mærke, var indehaver Bent Christensen ikke i tvivl om, at han skulle fortsætte med at sælge og servicere de tyske mejetærskere, som siden er suppleret af traktorer.

Lidt beskedent hænger ovre i hjørnet en ret almindelig billedramme. Der er ikke et billede i rammen, men et bevis på, at her holder en Gazelle til. Det er nu ikke ret almindeligt eller nemt at blive kåret til Gazelle af dagbladet Børsen. Men det blev Bent Christensen og hans hustru, Anette, tilbage i 1998.

Sammen driver de Nexø Smede & Maskinforretning med hjemsted i byen af samme navn på Bornholm. Dermed er det også fortalt, at de først og fremmest har kunder på den store ø i Østersøen, men selvfølgelig sælger de til hele Danmark - ikke mindst de brugte maskiner, som byttes ind. Dem bliver der også solgt nogle af i Polen og Letland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores forretning startede som de fleste andre i det små. Jeg overtog en mindre smedeforretning inde i byen med plads til to traktorer på værkstedet og brosten på gårdspladsen, erindrer Bent Christensen.

Han kom til som ung mand den 1. september 1975, og dermed har han nu lige godt 38 års erfaring som selvstændig maskinhandler.

Mere plads til landbruget

Nexø Smede & Maskinforretning har lige som alle øvrige i branchen oplevet svære år, som ikke mindst finanskrisen har været årsag til.

- Men desværre har vi også oplevet, at stadigt stigende krav til landbruget og dermed dårligere rammevilkår har gjort det ekstra svært for landbruget, mener Bent Christensen.

Det gælder ikke mindst på en ø som Bornholm, hvor alder og muligheder har tyndet kraftigt ud i antallet af fuldtidslandmænd de senere år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i dag mange dygtige, yngre landmænd, der ved, hvad det vil sige at drive et professionelt landbrug med fokus på indtjening, fastslår han. I alt er der omkring 150 heltidsbrug tilbage på Bornholm med produktion af mælk, grise og ren planteavl samt nogle maskinstationer.

Selv har Bent Christensen også en fornemmelse af, at politikerne i regeringen og folketinget er ved at få øje på, at landbruget yder et væsentligt bidrag til den danske samfundsøkonomi.

- Jeg håber, at det snart bliver fulgt op af lovgivning, som gavner erhvervet både nu og på sigt, lyder hans opfordring.

Claas har i mange år været et godt etableret mærke med mejetærskere, teleskoplæssere, pressere og græsmaskiner på Bornholm. Men som i det øvrige Danmark skulle der gøres en indsats for at få traktorerne ud at køre hos landmændene, da de kom med for 10 år siden.- Ofte ved landmændene hvilket traktormærke, de vil have, siger Bent Christensen.Heldigvis for ham er der også nogle, som har taget springet og er skiftet over til Claas traktorerne. Også selvom hans virksomhed også har forhandling af Valtra og Deutz-Fahr traktorer.- Men Claas er vores hovedmærke, og det er oplagt for dem, som kører med Claas mejetærskere at købe Claas traktorer, fordi det giver nogle fordele blandt andet med hensyn til betjening, fastslår han.

Service vigtig for kunderne

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det totale traktormarked på Bornholm er kun omkring 25 traktorer pr. år, og det er et antal, som skal fordeles på alle de mærker, som også findes i det øvrige Danmark.

Nexø Smede & Maskinforretning beskæftiger udover Anette og Bent Christensen, der tager sig af bogholderi, salg og ledelse, fire montører og en lærling.- Vi har servicevogne, så vi kan komme over hele øen på kort tid, og vi har et fejeblad, der kan tage syv-otte ton, fortæller Bent Christensen.Kunderne bestemmer dermed selv, om de vil have service hjemme hos dem selv eller på det store værksted i industrikvarteret i Nexø.Anette og Bent Christensen fandt nemlig ud af, at de skulle ud af bykernen, hvis de skulle fortsætte deres forretning som en moderne, tidssvarende maskinforretning.- Allerede i 1976 købte vi vores nuværende grund, og vi flyttede ud i 1981. Siden har vi udvidet nogle gange til det, vi har nu, forklarer han.Her er der både plads til en landmandsbutik, et godt værksted og udstilling/opbevaring af maskiner i en kold hal.Succes med teleskoplæssereSelvom Bent Christensen er en erfaren maskinhandler, kan han også blive overrasket.- Vi har haft en noget større succes med at sælge Claas Scorpion teleskoplæssere, end jeg havde forestillet mig, siger han.I alt er der solgt fem af slagsen på Bornholm, og Nexø Smede & Maskinforretning har leveret alle som nye.- Et par stykker købte dem, og de har været så glade for dem, at snakken er gået. Så det har fået andre til at vælge dem, når de enten skulle skifte eller have en teleskoplæsser, fortæller han.Succesen skyldes ikke mindst den høje kvalitet og det, som Claas Scorpion teleskoplæsserne kan, sammenlignet med de øvrige mærker.Udover hele programmet fra Claas og de to andre traktormærker sælger den bornholmske maskinforretning også en række redskaber fra for eksempel Kverneland.Desuden er der salg af butiksvarer fra Kom-Plet og Grene, som også er leverandør af en række andre produkter til landbruget.claw