På Agritechnica markerede Amazone, at virksomheden har rundet kunstgødningsspreder nummer en million ved at udstille en forgyldt version af den nyeste model.

Det hele startede i 1915, da grundlæggeren af Amazone, Heinrich Dryer, konstruerede den første hestetrukne gødningsspreder med sneglevindinger. Sprederen blev produceret i bredder på 1,5 til 4,0 meter og kunne sprede både vådt og tørt kunstgødning. Sprederen blev produceret helt frem til 1960’erne, og produktionen nåede over en kvart million enheder.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Spredere med to tallerkner

I 1958 overtog tredje generation Dreyer fabrikken, og samtidig med overtagelsen blev der sat gang i udviklingen af en ny centrifugalspreder med to tallerkner. Sprederen fik navnet ZA, som stå for Zentrifugalstreuer-Anbaumaschine.

Siden 1958 har Amazone solgt mere end 700.000 ZA gødningsspredere - og da produktionen var på sit højeste, producerede Amazone 30.000 ZA gødningsspredere om året.

Seneste skud på ZA-stammen, som er syvende generation, hedder ZA-TS. Topmodellen rummer 4.200 liter og har med kvalitetsgødning en arbejdsbredde på 54 meter. Teknologien fra ZA anvender Amazone også i de bugserede spredere, ZG-TS, hvor topmodellen rummer 8.200 liter.