Kvægbrugets arbejde med at få reduceret antallet af køer, der dør i danske landbrug, ser ud til at have virket. De seneste 10 år har blandt andre Videncentret for Landbrug fået sænket procenterne for kodødelighed, så den nu ligger på 4,9 procent i gennemsnit. Og faktisk er den bedste fjerdedel af besætningerne nu nede på en kodødelighed på højest 2,3 procent.

Dermed er en flot milepæl nået, konstaterer Peter Stamp Enemark, landskonsulent, Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Resultatet er imponerende set i lyset af, at der nogle steder i landet er massive problemer med kvægsygdommen mycoplasma, som har medført mange aflivninger, siger han.

 Med en kodødelighed på under fem procent dør der færre køer i Danmark end i Sverige, hvor dødeligheden ud fra de senest tilgængelige tal ligger på knap seks procent.

Uddanner specialister

Det er især besætninger med meget høj dødelighed, der har formået at reducere antallet af døde køer. Og Peter Stamp Enemarks erfaring er, at små succeser har skabt en god cirkel i de besætninger, hvor det lykkedes.

- Landmændene har utroligt meget at se til. Og de steder, hvor dødeligheden er meget høj, er det typisk, fordi man har mistet overblikket, måske på grund af sygdom blandt mennesker eller dyr eller på grund af meget dårlig økonomi. Og så holder landmanden op med at tro på, at det kan lade sig gøre at sænke dødeligheden, men det kan det, siger han. 

- En høj dødelighed koster både tab af dyrevelfærd, arbejdsglæde og penge på bundlinjen i form af mindre produceret mælk, forklarer Peter Stamp Enemark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at hjælpe de besætninger, der har problemer med at sænke dødeligheden, er kvægbranchen nu i gang med at uddanne 14 dødelighedsspecialister. De er færdiguddannede ved udgangen af 2014 og får som opgave at analysere sig frem til den rette årsag til høj dødelighed på den enkelte bedrift.