Abonnementsartikel

På Agritechnica 2013 viser Lemken prototypen på en ny enkeltkornssåmaskine, som placerer frøene struktureret i dobbeltrækker.

Maskinbladet, Agritechnica

Azurit har Lemken døbt det nye projekt, som er designet til at så majs, sojabønner, solsikke og raps på en måde, så alle planter får mulighed for at udvikle sig optimalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lemken har ikke før produceret enkeltkornssåmaskiner, og derfor har udviklingsafdelingen ikke været bundet af traditioner og eksisterende maskiner.

- Vi har fra starten gjort op med det gamle princip hvor eksempelvis majs sås i enkeltrækker med en afstand på 75 centimeter. Vi har i stedet udviklet et system, hvor vi arbejder med dobbeltrækker, med en rækkeafstand på 12,5 centimeter. For at kunne anvende traditionelt høstudstyr er der 75 centimeter imellem dobbeltrækkerne, forklarer Peter Baumgärtner, Lemken.

Ny og kendt teknologi

Azurit er opbygget af en række kendte Lemken komponenter. Eksempelvis er gødningsskærene og såskærene velkendte dele som også anvendes på Lemken Solitair såmaskinen. Også trapezvalsen, som komprimerer jorden foran såskærene, er hentet fra Lemkens velkendte program af såmaskiner.

- Såsæden blæses fra en central beholder og ud til fordelerhuse ved de enkelte såskær. Hvert fordelerhus betjener to såskær. I fordlerhusene kører der to små cellehjul, som er indstillet asynkron, så frøene i de to rækker placeres i et mønster, der giver planterne optimale vækstbetingelser, siger Peter Baumgärtner.