Abonnementsartikel

Danish Meat Research Institute har udviklet en robot, som giver mere ensartede og præcise udskæringer af svinekamme.

På de danske slagterier har udfordringen hidtil været, at slagteriarbejderen manuelt har skullet vurdere tykkelsen på fedtlaget på svinekamme til for eksempel back-bacon til det engelske marked. Men nu har Danish Meat Institute på Teknologisk Institut udviklet en robot, der kan udføre præcise og ensartede udskæringer af svinekamme.

Ifølge en meddelelse fra Teknologisk Institut danner den nye robot et præcist 3D-billede af hver enkelt svinekam, hvor det fastlægges, hvor kød og fedt mødes. Herefter udskærer et patenteret knivsystem, bestående af otte individuelle knive, automatisk svinekammen. Processen går lynhurtigt - robotten bruger kun fire sekunder på hver svinekam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Meat Research Institute mener, at resultatet bliver bedre eksportprodukter, som vil fastholde arbejdspladser i Danmark.

- Med den nye automatiserede teknologi er det lykkedes at få udviklet en avanceret skærerobot, som på langt sigt vil være med til at fastholde produktionen af højt specialiserede slagteriprodukter i Danmark. Robotten er et godt eksempel på, at vi i Danmark udvikler verdens mest avancerede slagteriteknologi, som skaber arbejde i de små og mellemstore virksomheder i den danske maskinindustri, siger centerchef Jens Ulrich Nielsen fra DMRI, Teknologisk Institut.

DMRI på Teknologisk Institut har i samarbejde mellem maskinfabrikken Attec og slagterierne Tican og Danish Crown udviklet den nye avancerede robotskæremaskine.

3D-afsværingsrobotten er installeret på slagteriet Tican i Thisted, og Danish Crown er ved at få installeret maskiner på sine slagterier rundt om i Danmark. Desuden har den tiltrukket stor opmærksomhed internationalt. Projektet er finansieret af Svineafgiftsfonden.