Abonnementsartikel

Den danske præmietyr DJ Zuma er død - efterlader sig 4.500 malkende døtre.

Jersey-tyren DJ Zuma døde pludseligt i forgårs efter et kort sygdomsforløb på VikingGenetics tyrestation i Assentoft. DJ Zuma blev godt ni år gammel, men nåede at efterlade sig 4.500 malkende døtre. Det oplyser VikingGenetics.

DJ Zuma var opdrættet af Laurids Lund ved Ribe og opkaldt efter den sydafrikanske fodboldspiller Sibusiso Zuma, som i 2005 spillede for FCK.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Zuma er dog også navnet på den sydafrikanske præsident, Jacob Zuma, som i lighed med sin firebenede navnebroder har en talrig børneflok - ifølge sydafrikanske Mail Guardian har præsidenten mindst 20 børn med seks forskellige kvinder.

400.000 doser sæd

DJ Zuma havde særdeles gode tyre i afstamningen - Q Zik x FYN Lemvig x SKÆ Ide, hvilket var grundlaget for tyrens høje avlsværdi. Zuma har stadig højt NTM og ikke mindst på grund af meget høje avlsværdier for frugtbarhed, sundhed, holdbarhed, lemmer, malkeorganer og temperament.

DJ Zuma nåede at producere over 400.000 doser sæd, hvoraf 150.000 doser er eksporteret til 35 lande. Zumas sæd var også særdeles egnet til kønssortering og alene til eksport har Viking solgt 18.000 doser X-Vik.

Ved Zumas død, der skyldtes hjernebetændelse, var der 4.500 malkende døtre i Danmark, godt 6000 kvier og endnu mange drægtigheder på vej.

DJ Zuma rangerer højt overalt i verden, og han så ud til at skulle blive den jersey-tyr, der kunne slå Q Impuls? produktionsrekord. Desværre bliver det nu ikke tilfældet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har et forholdsvis stort lager af sæd efter Zuma, men vi forventer at det bliver revet væk, når nyheden om tyrens død kommer til jersey-kvægbrugere over hele verden, skriver VikingGenetics.

På eksportmarkederne vil DJ Zuma blive afløst af andre velafprøvede Viking Jersey tyre - og naturligvis af hans egne sønner, som for eksempel VJ Ziegler, der er tillagt på en søster til toptyren VJ Lure.