Abonnementsartikel

Maskinpartner i Billund og Vejle har en naturlig fordeling af arbejdsopgaverne, som er dikteret af jordbunden. Begge steder mærker man fremgang.

- Kom indenfor. Og lagde du lige mærke til ham, der gik, da du kom ind ad døren? Han har lige købt en ny New Holland traktor. Det går afgjort den rigtige vej.

Sådan lød velkomsten denne efterårsdag fra adm. direktør Carsten Mølby, Maskinpartner A/S i Billund. Og salgsdirektør for afdelingen lidt længere østpå, Lars Jensen, Maskinpartner i Vejle, supplerer omgående:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja og i går solgte vi en ny 41-fods mejetærsker i Vejle, siger han.

De to Maskinpartner forretninger i Billund og Vejle er to sider af samme sag, men trods det fælles navn er de to virksomheder temmelig forskellige. Og det hænger sammen med jordbunden - og dermed kundernes forskellige behov.

- Her på egnen har vi meget sandjord. Det har historisk set været ensbetydende med store kartoffelområder, men i dag er kunderne blandt andet kvægavlere. Det betyder, at vi her i Billund anser os selv som specialister i finsnittere - men bestemt også traktorer og redskaber og meget andet, siger Carsten Mølby, Maskinpartner i Billund.

- Ja, og i Vejle og i trekantsområdet i øvrigt er det fede jorder. Vi gør også rigtig meget i mejetærskere og pressere og også industrimaskiner, siger Lars Jensen, Maskinpartner i Vejle.

Men begge lægger ikke skjul på forretningernes og værkstedernes brede evner, også indenfor reservedele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi hjælper hinanden, og vi ser os selv som én virksomhed, selv om administrationen ligger her i Billund, siger Carsten Mølby, mens Lars Jensen kommer lidt ind på finanskrise og alt det med fremtiden.

- Som mange andre virksomheder kunne vi i 2008 næsten sætte en dato på, hvornår krisen ramte os. Men det sidste år har vi set en særdeles positiv udvikling. Kunderne er igen villige til at investere, men er også fornuftige og økonomisk bevidste, så de skifter ikke længere traktoren ud hvert tredje år. Totaløkonomi fylder meget, og det er også vigtigt for mange kunder at købe maskiner, der kan overkomme mere på mindre tid, siger Lars Jensen, der mener, at en salgsafdeling i en maskinhandel også fungerer som et sted, hvor kunderne kan få rådgivning.

Hurtig hjælp

Og kunderne kan findes i både det nære og det fjerne.

- Vi plejer at sige i spøg, at "vi dækker Jylland med omkringliggende øer". Især når det gælder service er distriktet meget stort. Vi har også kunder i Sverige og på Grønland, siger Carsten Mølby.

De to forretninger har tilsammen 30 ansatte og 10 kørende servicebiler, så en kunde med en havareret maskine altid kan få hurtig hjælp. Og der er en vis stolthed at spore over Maskinpartners vagtordning, som betyder, at der konstant er op til seks mand på vagt i højsæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er også lidt stolte over, at vi har indtil flere montører, der har været her i mere end 25 år. Og de deltager stadig i de brancherelevante kurser hos for eksempel New Holland og Kverneland. Det er meget vigtigt, siger Carsten Mølby.

- Ja, vi har vel alt, hvad den moderne landmand efterspørger, siger Lars Jensen, der dermed også henviser til den store, lyse butik i Billund-afdelingen.

Også når det gælder varesortimentet er der stor trofasthed at spore - eksempelvis har man haft New Holland på programmet lige så længe, det har heddet New Holland - og før den tid var det Fiat Agri og Ford.

Ud over New Holland, er det Kverneland, Giant og Grene, der fylder mest i det samlede billede.

10 års parløb

Historisk set har de to temmelig sammentømrede Maskinpartner forretninger i Billund og Vejle en helt individuel fortid, da parløbet først blev indledt i 2003. Begge steder står henholdsvis Carsten Mølby og Lars Jensen for det seneste generationsskifte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den 1. januar 2003 fusionerede nemlig Løvlund Maskinforretning A/S ved Billund og Maskinhuset Vejle A/S til Maskinpartner A/S.

Løvlund Maskinforretning A/S blev grundlagt helt tilbage i 1962 som et lille smedeværksted - de oprindelige lokaler er i dag frokoststue for de ansatte. Og Maskinhuset Vejle A/S blev grundlagt i 1981.

På mange måder var det for at kunne leve op til de krav moderne landbrug, maskinstationer, entreprenørvirksomheder, industrien samt amter og kommuner stiller, at det blev besluttet at fusionere virksomhederne i 2003. Ejerkredsen består i dag af salgsdirektør Lars Jensen og adm. direktør Carsten Mølby.