Abonnementsartikel

Kinas økonomi vokser på rekordtid, og især i mælkeproduktionen er der store muligheder for at skabe eksporteventyr og være med til at forsyne den voksende middelklasse med højkvalitetsfødevarer.

- Mao sagde, at man er ikke en rigtig mand, hvis man ikke besøger den kinesiske mur mindst en gang i sit liv. Jeg siger, at man er ikke en rigtig iværksætter, hvis man ikke besøger Kina mindst en gang i sit liv, lød det fra dr. Mark Lyons, vicedirektør i Alltech, da firmaet holdt den årlige kvægkonference Global 500 i Dublin i begyndelsen af oktober.

Mark Lyons, som er søn af virksomhedens grundlægger dr. Pearse Lyons, har boet i Kina i lidt under et år for at undersøge landets potentiale - både for Alltech og for mælkeindustrien generelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kalder mulighederne i Kina "ufattelige".

- Kina har i øjeblikket verdens hurtigst voksende økonomi, og landet vil få stor indflydelse på fremtidens marked. Først og fremmest skaber den voksende middelklasse en enorm efterspøgsel på mælk, kød og æg. I øjeblikket valfarter kineserne til byen - vi taler om 300 millioner kinesere, som ønsker at bo i byen. Byboerne vil udgøre 70 procent af Kinas befolkning i 2020, fortæller dr. Mark Lyons.

Eksportmuligheder

Kineserne har traditionelt set været rigtigt gode til at være selvforsynende, men med den voksende middelklasse går det efterhånden ned ad bakke.

- I 2020 vil den kinesiske mælkeproduktion være steget med fire procent, men samtidig vil efterspørgslen efter mælk være steget med syv procent. Selv om kineserne producerer 80 procent af deres eget mælkeforbrug, skal vi huske, at de sidste 20 procent altså er rigtig meget mælk, siger han.

Selv om de kinesiske malkekvægbedrifter bliver større og større, er der samtidig en tendens til at flere producenter kaster håndklædet i ringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige nu er priserne på oksekød så høje, at mange har valgt at slagte køerne og flytte ind til byen. Det gør det også sværere for Kina at mætte efterspørgslen.

Flere drikker mælk

Tidligere var mælk sådan noget, som kineserne kun drak, når de var blevet syge og kom på hospitalet. I dag har holdningen ændret sig.

- Man forbinder det med noget sundt. En kinesisk mor vil sørge for, at hendes ene barn får mælk af høj kvalitet. Den udvikling har også betydet, at de voksne drikker mere mælk. Det gennemsnitlige forbrug på kun lidt under 10 kg. mælk om året pr. person er dog stadig meget lavt, fortæller Mark Lyons.

Melaminskandalen fik en overgang mælkeforbruget i Kina til at falde, men det vendte hurtigt igen, og i dag svarer den manglende mælkemængde i Kina til den samlede produktion i Australien og New Zealand.

Kineserne er meget positivt indstillede over for importerede fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kineserne opfatter generelt importerede fødevarer som værende af højere kvalitet end lokale varer. Det betyder, at mange faktisk foretrækker importvarer, siger han.

Mark Lyons mener derfor, at mælkeproducenter og andre aktører i mælkeindustrien bør få øjnene op for det enorme potentiale, der findes i landet.