Abonnementsartikel

Prins Joachims 12 millioner kroner dyre lade i Møgeltønder ødelagt af orkanen, og laden skal måske genopføres for tredje gang.

Slotfeltladen i Møgeltønder, som kun ligget et stenkast fra Schackenborg Slot i Sønderjylland og ejet af HKH Prins Joachim, blev nærmest fuldstændig ødelagt under den hårde orkan, der ramte landet forleden.

Taget på den 12 millioner kroner dyre bygning, der blev indviet i 2011, løftede sig under orkanen og væggene er revnede. Det vurderes at bygningen måske skal genopføres helt fra grunden igen. Det bliver tredje gang bygningen opføres. Første gang var i midten af 1800-tallet og laden har nærmest fået lov til at ligge hen indtil Realdania tog fat med 12 millioner kroner i 2010 og genopførte den flotte bygning, som prinseparret indviede i marts 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lang historie

Slotfelts lade der nu fremstår markant i landskabet med sin omvendte bådform, er et af de relativt få danske eksempler på en konstruktionsform, hvor man i stedet for tømmer har anvendt forskudte, sammenboltede planker - såkaldte plankespær. Samme princip som i limtræ, hvor tynde brædder samles til stærke konstruktionselementer, og træet derfor kan udnyttes bedre.

Slotfelts lade er opført før 1879, hvor Schackenborg erhvervede ejendommen. Laden kan derfor ikke dateres ved hjælp af godsarkivet, men er formentlig opført kort efter midten af 1800-tallet.

Laden har været i brug indtil istandsættelse i 2010, og østgavlens portåbning blev udvidet, så traktorer og halmvogne kunne køre ind i bygningen. Omkring 1950 blev stråtaget afløst af aluminiumsplader.

Hjælp udefra

Efterhånden var bygningens tilstand blevet så dårlig, at en gennemgribende istandsættelse var nødvendig, men da en sådan istandsættelse ville være uforholdsmæssig dyr i betragtning af bygningens funktion, stod det hurtigt klart, at en ændret funktion var en nødvendig forudsætning for bygningens bevaring på længere sigt.

Fonden Realdania var interesseret i projektet og en istandsættelse fandt sted i 2010, hvor bygningen fik sin oprindelse skikkelse tilbage, med blandt andet stråtaget. Aluminiumstagpladerne blev genbrugt i Heri Missions Hospital i Tanzania

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indretningen af laden blev varetaget af tegnestuen Praksis. Tegnestuen har til laden udviklet et fleksibelt udstillingsrum, der ved hjælp af moderne teknologi fortæller historien om Guldhornene, som blev fundet i området Møgeltønder, og Slotfeltladen.

Ladens interiør domineres af tre elementer: Terrazzogulv, mobile installationer og belysning.