Abonnementsartikel

Årets avl af kartofler er næste set i hus, og det fik et rekordstort antal avlere forbi markerne på Kjargaarden for at se på nyt kartoffeludstyr.

Bag demonstrationen på Kjargarden øst for Ikast stod Grimme Skandinavien, og her var salgschef Per Rasmussen overvældet over de mange besøgende.

- Sædvanen tro blev der omkring middagstid serveret Brændende kærlighed i teltet, og vurderet på de tallerkner som slagteren havde i gang, har der været 700-800 besøgende til demonstrationen. Ud over danskere var der også en del landmænd fra både Sverige og Norge, fortæller Per Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at der blandt avlerne var en meget positiv stemning og lettelse over, at det efter to vanskelige år med alt for meget nedbør har været anderledes let, at bjærge kartoflerne i år.

Interesse for to-rækket optager

På demonstrationen viste Grimme den nye SE 260 optager. Det er en to-rækket optager, hvor optagningen foregår som på SE 150-60 og hvor flowet i maskinen minder om teknologien i SE 75-55.

- Grimme SE 260 er en enkelt maskine, og derfor er den også billigere end de øvrige to-rækket optager fra Grimme. Den er tiltænkt avlere med 50-100 hektar, som gerne vil have en to-rækket maskine, siger Per Rasmussen.

Rensesystemet i SE 260 består af to pigbånd, og i tanken er der plads til seks tons kartofler.

På hjemmebane

På demonstrationen blev der også vist hvordan en fire-rækket frilægger kan booste kapaciteten på en traditionel optager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frilæggeren, der blev demonstreret, var en Grimme RL-400, og den har værten for demonstrationen, Kjargaarden, kørt med siden sidste år.

- Sidste år gav frilæggeren os nogle udfordringer, men efter at Grimme har ændret på den og bygget den helt færdig, er frilægning virkelig noget, der booster kapaciteten på optageren. Frilæggeren lægger de fire rækker kartofler af imellem to rækker uoptagne kartofler, og når vi tager de seks rækker på en gang med vores Grimme SE 170-60, som er en ældre optager, ligger vi på cirka 1.000 tønder i timen, siger Jørn Willumsen, der er medejer af Kjargaarden. 

På Kjargaarden dyrkes der 420 hektar med kartofler til stivelse og pulver.