Abonnementsartikel

Ved den store efterårsdemonstration i Sunds viste Grimme, hvordan kapaciteten på en to-rækket bugseret optager kan boostes til 1.000 tønder i timen.

Af Helge Plougmann Nielsen

Grimme tilbyder flere modeller af store selvkørende kartoffeloptagere, og der var da også stor interesse for de selvkørende maskiner, da Grimme Skandinavien demonstrerede de røde maskiner fra Grimme i kartoffelmarkerne tilhørende Kjargaarden ved Sunds.

Men at der også er uudnyttede muligheder i en traditionel to-rækket bugseret optager, viste et maskinsæt bestående af en fire-rækket Grimme RL-400 frilægger og en 2-rækket Grimme SV-260 optager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knoldene fra de fire rækker, som frilæggeren tager op og renser for top og jord, aflægges imellem to rækker af uoptagne kartofler. Herefter tager optageren på én gang både de to uoptagne rækker og de frilagte kartofler imellem rækkerne. Det giver optageren en enorm kapacitet, og ifølge traktorføreren på optageren, ligger kapaciteten i nærheden af 1.000 tønder i timen.

Nye forbedringer

Frilæggeren, Grimme RL-400, blev testet sidste sæson, og her til sæson 2013 er der sket flere forbedringer på maskinen. Den har blandt andet fået en gennemfaldstopkæde med hydraulisk træk. Intensiteten på afriverne, som piller de sidste kartofler fra toppen, indstilles ligeledes hydraulisk.

Skånsom rensning

Grimme SV-260er en ny maskine, der kan leveres med flere forskellige rensesystemer. Den demonstrerede model var udstyret med det patenterede MultiSep rensesystem, hvor løst jord, jordknolde og små sten skånsomt renses fra kartoflerne. Rensesystemet består af en række gummivalser, og renseintensiteten justeres med hastigheden på valserne, afstanden imellem valserne og højdeforskellen på valserne. Ifølge Grimme har rensesystemet en god kapacitet på svær jord, og systemet giver samtidig en skånsom rensning af kartoflerne.

Den demonstrerede maskine var desuden udstyret med Terra-Control, der under varierede jordbundsforhold holder en meget ensartet dybde på optagerskæret. Systemet aflaster samtidig kamrullerne, så kammen ikke komprimeres.