Halm ad-libitum, løse søer og krølle på halen. Det er nogle af kravene til en ny velfærdsgris, som Dyrenes Venner, Danish Crown, Tican og Videncenter for Svineproduktion præsenterede på årets Svinekongres i Herning.

Kød fra en ny velfærdsgris skal efter planen snart være at finde i de danske supermarkeder og slagterbutikker, og tanken bag Velfærdsgrisen er, at den skal være et dyrevelfærdsmæssigt og prismæssigt alternativ til den konventionelle gris, økogrisen og frilandsgrisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Underskrev erklæring

Grisen blev præsenteret på svinekongressen, hvor der samtidig blev underskrevet en hensigtserklæring om et fremtidigt samarbejde mellem Dyrenes venner og Danish Crown, Tican samt Videncenter for Svineproduktion.

-Jeg er glad for, at vi i dag kan præsentere Velfærdsgrisen for de danske forbrugere. For alle dem, som gerne vil betale lidt mere for en højere dyrevelfærd, men som ikke er indstillet på at gå hele vejen og betale for den økologiske gris eller frilandsgrisen, er Velfærdsgrisen et værdigt alternativ, som jeg er stolt over sammen med Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion , Danish Crown og Tican at kunne være med til at præsentere, siger formanden for Dyrenes Venner, Peter Mollerup.

Ifølge Peter Mollerup tager de tre aktører med Velfærdsgrisen væsentlige skridt for dyrevelfærden for danske svin.

- Grisene får mere halm, ingen bliver fikserede og halerne kuperes ikke. Jeg tror, at rigtig mange forbrugere gerne vil betale lidt ekstra for at få så markante og konkrete velfærdsforbedringer. Jeg er overbevist om, at vi med denne aftale sørger for, at mange grise vil få det bedre, siger Peter Mollerup.

Merpris i sigte

Hos Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion mener formanden Lindhart B. Nielsen også, at der med Velfærdsgrisen er tale om en større velfærdsforbedring, fordi den netop vil omfatte mange grise, samtidig understøtter svineproduktionens strategiske målsætning, som er at slippe søerne løse i farestalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg håber, at vi med hensigtserklæringen kan opnå en merpris til producenten på cirka to kr. pr. kg til at dække meromkostningerne ved at producere Velfærdsgrisen, siger Lindhart B. Nielsen.

Slagteriet Tican, som skal slagte og sælge Velfærdsgrisen, ser også store perspektiver i aftalen. Velfærdsgrisen lever i store træk op til de samme krav som britiske Freedom Food standarden, og derfor vurderer Ticans formand Jens Jørgen Henriksen, at der kan forventes synergieffekter med henblik på fremtidig eksport.