Flydende organiske gødninger skal supplere den nuværende praksis i økologisk planteavl, hvor fast gødning indarbejdes i jorden før der sås eller plantes.

Denne praksis fører ofte til høje koncentrationer af næringsstoffer i planternes rodzoner, men ikke i de rigtige forhold og ikke på det rigtige tidspunkt. Det kan resultere i en vækst, der foregår i ubalance, og unødvendige tab af næringsstoffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskere fra Aarhus Universitet leder et nyt forskningsprojekt, hvor en del af den faste gødning erstattes af flydende organiske gødninger. Inden for projektet udvikles flydende økologiske gødninger, der gør det muligt at sammensætte økologisk gødevand med et optimalt forhold mellem de enkelte næringsstoffer og med en lettere tilgængelighed. Det skriver Aarhus Universitet - dca.au.dk.

- Gødevandet kan medvirke til, at man kan opnå højere udbytter, fordi planternes gødningsbehov mere præcist tilgodeses, samtidig med at man opnår en bedre ressourceudnyttelse og undgår ophobning og udvaskning, forklarer Karen Koefoed Petersen, der leder forskningsprojektet.