Når der køres i kuperet terræn og harves med en halvbugseret stubharve, er det ofte et problem at holde den samme dybde i lavninger og på bakketoppe. Hvis harven skal holdes i samme dybde uanset stigning på terrænet, så skal chaufføren konstant ændre arbejdsdybde på harven, afhængigt af om harven befinder sig på en bakketop eller i en lavning.

Dette problem har Lemken nu en løsning på, og den tyske redskabsproducent vinder en sølvmedalje forud for dette års Agritechnica på grund af nyheden, som Lemken kalder for Working Depth Control ? eller på dansk: Arbejdsdybde-Kontrol. Systemet er fremstillet til Lemken Karat-stubharven, da den er halvbugseret, og det er netop ved de halvbugserede harver, problemet kan opstå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hydraulikstempel styrer dybden

Når en halvbugseret harve arbejder i bakket terræn, så vil der konstant ændres tryk på landhjulet forrest på harven afhængigt af, om traktor og harve passerer en bakketop eller en lavning.

Ved at indsætte et hydrauliskstempel midt på harven kan der lægges tryk på landhjulet ved kørsel over bakker, og landhjulet kan aflastes i lavninger. Det giver samme harvedybde for harven uanset terræn.

På de to landhjul forrest på harven sidder der to elektriske potentiometre, som reagerer afhængigt af landhjulets placering, og ud fra de to elektriske følere forøges eller formindskes stempelstokken i det hydrauliske stempel.

Ifølge Lemken giver det to fordele for brugeren. Dels kan der opnås en bedre harvekvalitet, da harvedybden forbliver ens under alle forhold, og dels kan der spares brændstof, da harven aldrig vil gå for dybt i jorden.