Abonnementsartikel

Søren Gade spår om stor fremgang inden for landbruget og bliver bakket op af fødevareministeren.

Direktør i Landbrug og Fødevare, Søren Gade, spår om 25.000 nye danske arbejdspladser inden for fødevaresektoren frem mod år 2030.

- Det afhænger af, om det danske landbrug får en række forudsætninger opfyldt, fortæller Søren Gade i en tv-debat med Karen Hækkerup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søren Gade siger, at helt grundlæggende handler det om, at råvaregrundlaget skal op. Råvare produkter i form af flere minkskin, mere mælk og flere svin til slagterierne. Det er forudsætningen for at skabe flere arbejdspladser, og han bliver bakket op af Fødevareminister Karen Hækkerup:

- Der er slet ingen tvivl om, at det er den rigtige vej at gå med en større råvareproduktion, siger hun.

Hvordan kan vi producere mere?

Karen Hækkerup fremhæver den danske mink-industri, som et helt fantastisk eksporteventyr.

- Der er eksportomsætning for 10 milliarder kroner, og mink-indrustrien beskæftiger 6.000 mennesker, fortæller Karen Hækkerup og påpeger, at det er den vej, vi skal gå:

- Der er eksportmarkeder, som meget gerne vil aftage endnu flere minkskin, men også dansk mælk og kød fra køer og grise. Så eksporten skal op, og det kommer den, når vi kan levere endnu flere råvareprodukter fra det danske landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rammevilkårene skal sikres, så der i fremtiden skal kigges nærmere på, hvor meget man forurenere i stedet for, hvor mange dyreenheder man råder over.

- Men det kræver en stor omlægning, da vi har kørt med antal dyreenheder pr. produktion i flere årtier, og derfor tager det desværre noget tid, inden planerne kan gennemføres, siger Karen Hækkerup, som dog afslører, at inden jul kommer der et udspil til politiske forhandlinger om ændringer for det danske landbrug.

Regeringen vil afsætte 150 millioner til udvikling af miljøvenlige stalde, så de bliver endnu mere klimavenlige.

Verdens mestre

Søren Gade er glad for den store opbakning fra Fødevareministeren og fastslår, at når det bliver muligt at pakke grisene ind i endnu mere miljøvenlige stalde, så de ikke udleder for stor forurening til miljøet, så vil vi kunne øge produktionen væsentligt i Danmark.

- Vi har noget af det bedste miljøteknologi i verden, og derfor kan vi løfte denne opgave inden for en overskuelig tidsramme, slår Søren Gade fast.