Abonnementsartikel

Den moderne, intensive planteavl med høje udbytter opsuger store mængder CO2 og holder dermed klodens opvarmning i ave, fastslår ny og omfattende amerikansk rapport.

Mens tidligere tiders ekstensive jordbrug og skovhugst har bidraget til store mængder CO2 i atmosfæren, viser nye undersøgelser, at intensiv planteavl i kombination med mindre skovrydning har sparet kloden for millarder af ton CO2. Og dermed har bidraget til at holde klodens temperatur nede. Det fremgår af amerikanske Science Daily.

Et forskerhold fra Princeton University har ved hjælp af klimamodeller undersøgt en længere periode og fundet, at selv om vi i det seneste århundrede har fået både biler og nye industrier, der udleder CO2, så har det intensive jordbrug alligevel kunne opsuge en stor del af de stigende mængder CO2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge forskerne ville jordens skovområder have dannet 65 til 82 milliarder ton mere kulstof i atmosfæren, og områder ville samtidig ikke have optaget så stor en mængde kulstof, hvis man var fortsat, som man gjorde før industrialiseringen.

Den "CO"-besparelse" betyder ifølge forskerne en sænkning af klodens gennemsnitstemperatur med en tredjedel grad C, og gennemsnitstemperaturen er da også kun steget med 0,74 grader C siden begyndelsen af 1900-tallet, mener forskerne.Vendepunktet for den kritiske, globale gennemsnitstemperatur ligger ifølge forskerne kun to grader C over det førindustrielle niveau.

Link til artklen i Science Daily:

www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131016145646.htm